Κωδικός «επενδυτές» με επαφές εκτός έδρας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κωδικός «επενδυτές» με επαφές εκτός έδρας
Χρήστος Σταϊκούρας και Κυριάκος Μητσοτάκης εντατικοποιούν το ελληνικό προσκλητήριο σε επενδυτές, με επαφές σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη. 

Σε άοκνη προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτών έχει αποδυθεί αυτό το διάστημα η κυβέρνηση, έστω και αν στο εσωτερικό μέτωπο τα βλέμματα ειναι στραμμένα στη διαχείριση της υπόθεσης Novartis, με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο στο επίκεντρο της προσοχής.

Την αρχή έκανε χθες από το Λονδίνο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος βρέθηκε σε ένα roadshowμε 72 σημαίνοντες εκπροσώπους επενδυτικών εταιρειών και ομίλων, οι οποίοι προσέγγισαν τον κ. Σταϊκούρα, κάνοντας συγκεκριμένες ερωτήσεις για στοιχεία του κυβερνητικού προγράμματος, όπως οι αποκρατικοποιήσεις, με ειδική αναφορά στα δύο εν εξελίξει projects, αυτό του Ελληνικού και της πώλησης του 30% του Ελευθερίου Βενιζέλου. Μάλιστα, οι συναντήσεις του κ. Σταϊκούρα θα συνεχιστούν και σήμερα, με πυκνό πρόγραμμα, το οποίο θα περιλαμβάνει συναντήσεις και με μικρές ομάδες εκπροσώπων επενδυτικών εταιρειών. Στις επαφές του, πέρα από τις βασικές στοχεύσεις της κυβέρνησης, ο κ. Σταϊκούρας αναπτύσσει μια σειρά πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για τη διευκόλυνση του επιχειρείν και των επενδύσεων.

Δεν είναι, όμως, μόνο ο κ. Σταϊκούρας, αλλά και ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος θα έχει πολύ σημαντικές επενδυτικές επαφές στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να δώσει το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει για τα καλά. Αρχικά, είναι γνωστό ότι ο κ. Μητσοτάκης θα έχει γεύμα εργασίας με μια σειρά Αμερικανών επιχειρηματικών και κεφαλαιούχων, με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος να είναι αυτός που έχει κανονίσει την εν λόγω συνάντηση. Ακόμα, ο πρωθυπουργός στη Νέα Υόρκη θα συναντηθεί με υψηλόβαθμα στελέχη της GoldmanSachs, αλλά και με τον CEOτης JPMorgan, Jamie Dimon, έναν άνθρωπο με μεγάλη επιρροή στην επενδυτική κοινότητα. Ακόμα, αναμένεται να δει στελέχη της Merill Lynch, αλλά και του Bloomberg, ενώ θα έχει και μια σειρά ακόμα επαφών με στελέχη της αγοράς, εκπροσώπους επενδυτικών ομίλων και τραπεζών, τα οποία θα ενδιαφέρονταν για την ελληνική προοπτική.

Το επιχείρημα του πρωθυπουργού σε όλες αυτές τις επαφές που θα έχει το επόμενο διάστημα θα είναι κοινό: η Ελλάδα έχει επιστρέψει για τα καλά στο προσκήνιο και γι’ αυτό τώρα είναι η ώρα για τους ανθρώπους της αγοράς να «ποντάρουν» στην προοπτική της χώρας και να προβούν σε τοποθέτηση κεφαλαίων, προσδοκώντας στην ανάπτυξη.

Οι επαφές αυτές, δε, γίνονται με φόντο το καθοδικό σπιράλ των ελληνικών ομολόγων, που σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Το 10ετές ξεπέρασε ήδη το «ψυχολογικό φράγμα» του 1,4% (1,36%), ενώ το 5ετές τείνει να πέσει κάτω από 0,7% (0,71%).

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider