Ξένος Τύπος: Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί σε απεργία τον ΣΥΡΙΖΑ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξένος Τύπος: Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί σε απεργία τον ΣΥΡΙΖΑ

Το βλέμμα στραμμένο στην Ελλάδα έχει και σήμερα ο ξένος Τύπος, με τους πηχυαίους τίτλους γνωστών ενημερωτικών μέσων να κάνουν λόγο για την γενική απεργία με την οποία έρχεται πρώτη φορά αντιμέτωπη η αριστερή κυβέρνηση. Πολλά από τα μέσα μάλιστα δεν δίστασαν να αναεφρθούν και στο ελληνικό απεργιακό παράδοξο: «Ο Τσίπρας καλεί σε απεργία τους ψηφοφόρους του Αλέξη».

Εκτενείς ήταν οι αναφορές στο γερμανικό τύπο με τους αναλυτές να σχολιάζουν το απεργιακό κάλεσμα που απήυθυνε ο ΣΥΡΙΖΑ «ζητώντας δυναμική συνέχιση των αγώνων κατά των αντιλαϊκών πολιτικών της κυβέρνησης»...

Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της Bild υπό τον τίτλο: «Το κόμμα του Τσίπρα καλεί σε απεργία κατά των δικών του μεταρρυθμίσεων». Μάλιστα ο αρθρογράφος συνεχίζει: «Ποιος το καταλαβαίνει αυτό; Σήμερα πραγματοποιείται στην Ελλάδα γενική απεργία κατά των μεταρρυθμίσεων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και μέρος του κόμματός του, του ΣΥΡΙΖΑ, καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία. “Λέμε όχι στην πολιτική των περικοπών και των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και την Ευρώπη”, αναφέρει μεταξύ άλλων το τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Το ζητούμενο, σύμφωνα με τους ίδιους, είναι η μάχη κατά της “νεοφιλελεύθερης πολιτικής”», γράφει η εφημερίδα.

Σε μια σύγκριση του έλληνα πρωθυπουργού με την γερμανίδα Καγκελάριο προχώρησε η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία έγραψε στην ηλεκτρονική της σελίδα: «Το αξίωμα του πρωθυπουργού δεν είναι εύκολο. Όσο τα πράγματα πάνε καλά, οι πολίτες σε αγαπούν. Όταν έλθουν όμως δοκιμασίες και πρέπει να ληφθούν σκληρές αποφάσεις, αυτό μπορεί να αλλάξει άρδην. Την εμπειρία αυτή βιώνει τώρα όχι μόνον η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, αλλά για πρώτη φορά και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βρίσκεται για πρώτη φορά αντιμέτωπος με μια γενική απεργία. Πριν από έναν χρόνο ο ίδιος ηγείτο διαδήλωσης στο πλαίσιο γενικής απεργίας».

Με τίτλο «Γενική απεργία στην Ελλάδα κατά των μέτρων περικοπών», κυκλοφόρησε και η Welt σημειώνοντας πως «με την απεργία τα ελληνικά συνδικάτα παρέλυσαν τον δημόσιο βίο στη χώρα. Οι διαμαρτυρίες (…) στρέφονται κατά νέων μέτρων περικοπών στην υπερχρεωμένη χώρα, όπως οι περαιτέρω περικοπές συντάξεων».

Στην απεργιακή κινητοποίηση στάθηκε και το Focus το οποίο σε άρθρο του με τίτλο «Απεργιακό κύμα πάνω από την Ελλάδα», αναφέρει: «Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το σκληρό πρόγραμμα περικοπών στην Αθήνα ξεκίνησαν εκτεταμένες απεργιακές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα. Η γενική απεργία, όπως την αποκαλούν τα συνδικάτα, αναμένεται να διαρκέσει 24 ώρες».

«Στασιμότητα στις μεταρρυθμίσεις», τιτλοφορείται εκτενές άρθρο της Kölner Stadt-Anzeiger που αναφέρεται στην πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και την «καταστροφική», όπως την χαρακτηρίζει, κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα. Ο αρθρογράφος αναφέρεται αναλυτικά στα οικονομικά δεδομένα και τις εκτιμήσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί το τελευταίο διάστημα για την ανάπτυξη της οικονομίας, μεταξύ άλλων στην αύξηση του αριθμού των ανέργων και την εκτίναξη του χρέους.

Υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε από τότε που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία και ειδικά μετά την επιβολή των capital controls, η εφημερίδα συνεχίζει: «Σχεδόν όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι προκειμένου να επιστρέψει η Ελλάδα στη βιώσιμη ανάπτυξη χρειάζονται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Είναι προϋπόθεση για επενδύσεις. Ειδικά στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων όμως υπάρχει πρόβλημα. Τα περισσότερα από τα μέτρα (που καλείται να εφαρμόσει η κυβέρνηση), όπως (…) η μεταρρύθμιση του εργατικού δικαίου, το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας και οι ιδιωτικοποιήσεις, κινούνται ιδεολογικά προς την αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη που θέλει να εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Εκτός γερμανικών συνόρων, ο βρετανικός Guardian αποτίμησε ότι η απεργία αυξάνει στην ουσία την πίεση που υφίσταται ο έλληνας πρωθυπουργός. Με συνεχή κάλυψη της πορείας και των επεισοδίων που την ακολούθησαν ο αρθρογράφος εκτιμα στο άρθρο του πως «η αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα θα πάρει μια γεύση της δύναμης του λαού, καθώς οι εργαζόμενοι συμμετέχουν σε μια γενική απεργία, που αποτελεί το πρώτο βήμα μαζικής αντίστασης στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που έχει επιλέξει να ακολουθήσει». Ταυτόχρονα ο αρθρογράφος εκτιμά πως η γενική απεργία- η 41η από το 2010- θα αυξήσει την πίεση στον πρωθυπουργό, που οδηγήθηκε στην εξουσία υποσχόμενος πολιτικές λιτότητας».

Στο ελληνικό παράδοξο δεν παρέλειψε να αναφερθεί και η γαλλική Le Monde σημειώνοντας πως η κυβέρνηση του έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ήρθε αντιμέτωπη με την πρώτη γενική απεργία από τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία, τον Ιανουάριο. Παράδοξο χαρακτήρισε το γεγονός πως «ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους Έλληνες να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία, καλώντας για συνέχιση του αγώνα ενάντια στις αντικοινωνικές πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού, στις οποίες όμως έχει προχωρήσει η κυβέρνηση του… ΣΥΡΙΖΑ».

Η γαλλική εφημερίδα κατέληγε μάλιστα αναφέροντας: «η απεργία λαμβάνει χώρα σε μια στιγμή που στην Αθήνα βρίσκονται οι εκπρόσωποι των κύριων πιστωτών της χώρας, της Κομισιόν, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), προκειμένου να βρεθούν τα ισοδύναμα για να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί η ελληνική πλευρά».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider