Φως στο πιο καυτό οκτάμηνο της ελληνικής οικονομίας ρίχνει με νέο δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, περιγράφοντας τα όσα έχουν συμβεί τους τελευταίους μήνες, αλλά και τι έπεται προσεχώς.

Μέσα από ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον χρονοδιάγραμμα, επιχειρείται μια σύντομη αναδρομή στα όσα έλαβαν χώρα στην Ελλάδα αυτό το κρίσιμο καλοκαίρι, αλλά και μια άμεση σύνδεση με όσα αναμένεται να φέρουν ο δύσκολος χειμώνας που έρχεται και η άνοιξη που ακολουθεί.

Ειδικότερα:

Αύγουστος 2015

Η Ελλάδα υπέγραψε το τρίτο πακέτο διάσωσης με τους δανειστές της, καταλήγοντας σε συμφωνία για την προώθηση μιας ευρείας μεταρρυθμιστικής ατζέντας με αντάλλαγμα τη χορήγηση τριετούς δανείου ύψους 86 δισ. ευρώ.

Φθινόπωρο 2015

Η ελληνική κυβέρνηση προχωρά στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, σε νέες μειώσεις συντάξεων, καθώς και σε νέο γύρο αυξήσεων της φορολόγησης.

Οκτώβριος 2015

Μετά την ολοκλήρωση των stress tests, έγινε γνωστόν πως οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες χρειάζονται φρέσκα κεφάλαια ύψους έως 14,4 δισ. ευρώ.

Νοέμβριος 2015

Λήγει εντός του Νοεμβρίου η προθεσμία που έχουν στη διάθεσή τους οι ελληνικές τράπεζες ώστε να υποβάλλουν τα σχέδια κεφαλαιακής τους ενίσχυσης.

Χειμώνας 2016

Η Ευρωζώνη αναμένεται να ανοίξουν τον διάλογο για το μείζον ζήτημα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, υπό τη σαφή προϋπόθεση πως θα έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς και εγκαίρως η πρώτη αξιολόγηση του νέου ελληνικού προγράμματος.

Μάρτιος – Απρίλιος 2016

Οι δανειστές της Ελλάδας θα πρέπει εκ νέου να αξιολογήσουν την προσπάθεια της χώρας στην κατεύθυνση ανάκτησης της δημοσιονομικής της «υγείας». Εάν η έκβαση του νέου γύρου αξιολόγησης δεν αποδειχθεί ικανοποιητική, τότε ίσως απαιτηθεί από τους θεσμούς νέος γύρος αυστηρής λιτότητας στην Ελλάδα, γεγονός που θα επαναφέρει στο προσκήνιο τους φόβους για Grexit.