Ομαλοποίηση της ελληνικής οικονομίας «βλέπει» ο ΣΕΒ στο μηνιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων που εξέδωσε σήμερα και εκτιμά περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Προειδοποιεί, ωστόσο, ότι η οικονομία έχει πολλά ακόμη εμπόδια να ξεπεράσει προκειμένου να επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. «Η επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αναμένεται να ανατρέψει άρδην επί τω βελτίω το οικονομικό κλίμα και να τονώσει τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας τους επόμενους μήνες, έχοντας ως βάση τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις», τονίζει.

Σύμφωνα με το δελτίο του ΣΕΒ τον προηγούμενο μήνα σημειώθηκαν οι εξής θετικές εξελίξεις:

Αύξηση του δείκτη οικονομικού κλίματος που κέρδισε επιπλέον χαμένο έδαφος τον Οκτώβριο του 2015 (86,5 μονάδες από 83,1 τον Σεπτέμβριο), ύστερα από τη μεγάλη πτώση τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

- Άνοδος του δείκτη PMI που αποτυπώνει τις συνθήκες λειτουργίας των επιχειρήσεων στις 47,3 μονάδες έναντι 43,3 μονάδων τον Σεπτέμβριο.

- Ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής και ιδίως της μεταποίησης χωρίς καύσιμα που επιδεικνύει αντοχές τον Αύγουστο του 2015 (+4,8%), ενώ την ίδια εικόνα παρουσιάζουν και οι εξαγωγές χωρίς καύσιμα (+6,8%).

- Υποχώρηση του όγκου των λιανικών πωλήσεων πλην καυσίμων περιορίστηκε σημαντικά (-0,9% τον Αύγουστο έναντι -6% τον Ιούλιο).

- Αύξηση των εισπράξεων από τον τουρισμό αυξήθηκαν τον Αύγουστο κατά 7,3%, ως αποτέλεσμα αύξησης των αφίξεων (+2,8%) και της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι (+4,5%). Συνολικά, κατά το διάστημα Ιανουάριος - Αύγουστος 2015 οι εισπράξεις ανήλθαν στα 10,4 δισ. ευρώ (+7,1%), ενώ οι αφίξεις ξεπέρασαν τους 16,9 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 15,3 εκατ. περίπου ταξιδιώτες κατά το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι (+10,6%).

- Μείωση των εγγεγραμμένων ανέργων το Σεπτέμβριο του 2015, παρά το γεγονός ότι το ποσοστό ανεργίας παραμένει σε υψηλό επίπεδο (25% τον Ιούλιο).

- Απομάκρυνση της αβεβαιότητας των προηγούμενων μηνών, καθώς επίσης και τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών ως αποτέλεσμα των capital controls, που συνέβαλαν στον περιορισμό της εκροής καταθέσεων των νοικοκυριών (-Euro199 εκατ. τον Σεπτέμβριο από -Euro937 εκατ. τον Αύγουστο) και την αύξηση των υπολοίπων καταθέσεων των επιχειρήσεων (+702 εκατ. ευρώ).

Στις προκλήσεις που παραμένουν ο ΣΕΒ περιλαμβάνει τις αποπληθωριστικές πιέσεις που συνεχίζουν και τον Σεπτέμβριο του 2015, τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών κατά -1,6% το β’ τρίμηνο του 2015, τη μείωση των επιχειρηματικών επενδύσεων, την τάση μείωσης του εμπορικού στόλου με ελληνική σημαία, τη μεγάλη μείωση των εισαγωγών και τις προβλέψεις της Ε.Ε. για ύφεση 1,4% το 2015.

Πηγή: ΑΜΠΕ