Περιμένουν την ΕΛΣΤΑΤ για να καταθέσουν το Μεσοπρόθεσμο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Περιμένουν την ΕΛΣΤΑΤ για να καταθέσουν το Μεσοπρόθεσμο

Μπορεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προβλέπει πως η Ελλάδα θα εμφανίσει ύφεση 1,4% το 2015 και 1,3% το 2016 και θα ανακάμψει το 2017, αναπτυσσόμενη με ρυθμό 2,7%, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη υιοθετήσει τις σχετικές προβλέψεις στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2016-2019, περιμένοντας τις εκτιμήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Οι σχετικές διαπραγματεύσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με τους θεσμούς για το μακροοικονομικό σενάριο της περιόδου 2017-2019 δεν έχουν κλειδώσει, καθώς η ελληνική πλευρά δεν ενστερνίζεται απόλυτα τις προβολές των τεχνικών κλιμακίων των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ.

Στη βάση αυτή για να κλειδώσει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, το οποίο πρέπει να κατατεθεί στην Βουλή πριν τις 20 Νοεμβρίου, το υπουργείο Οικονομικών αναμένει τις εκτιμήσεις (προσωρινά στοιχεία) της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο 2015, περίοδο που η αγορά επηρεάσθηκε σφόδρα από τα capital controls. Οι εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινωθούν στις 13 Νοεμβρίου.

Τα σχετικά αποτελέσματα θα προσφέρουν ενδείξεις στο οικονομικό επιτελείο τόσο για τη διαμόρφωση της ύφεσης στο σύνολο του 2015, όσο και για το τι θα συμβεί στους επόμενους 18 με 24 μήνες. Την επομένη Τρίτη θα επιστρέψουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών τα οποία θα επεξεργασθούν τα στοιχεία για να καταλήξουν σε ένα τελικό μακροοικονομικό σενάριο σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση.

Η σημασία ύπαρξης ακριβών μεγεθών για την πορεία του ΑΕΠ είναι κεφαλαιώδης δεδομένου ότι το μέγεθος της ανάπτυξης ή της ύφεσης επιδρά στις ροές των δημοσίων εσόδων. Εάν η ύφεση είναι μεγαλύτερη τόσο περισσότερα μέτρα θα χρειαστούν για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που θα δημιουργήσει η υστέρηση εσόδων.

Το πρωτογενές ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού αναμένεται να καταγράψει ένα μικρό έλλειμμα το 2015 (0,25% του ΑΕΠ), πριν επιστρέψει σε πλεόνασμα το 2016 (0,5% του ΑΕΠ) και σε μεγαλύτερο πλεόνασμα (1,75% του ΑΕΠ) το 2017. Εάν η ανάπτυξη μεταξύ 2016 και 2017 αποδειχθεί μικρότερη από αυτή που αναμένουν οι θεσμοί, τότε η Ελλάδα θα κληθεί στα τέλη του 2016 να λάβει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.

Θανάσης Κουκάκης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider