Πολλαπλά μηνύματα προς την ελληνική κυβέρνηση, για στήριξη των προσπαθειών της από την Κομισιόν υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα, απέστειλε ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici. Είμαστε σε κρίσιμη φάση, διαμηνύει μέσω του προσωπικού του blog, περιγράφοντας την έκβαση των επαφών του μετά τη διήμερη επίσκεψή του στην Αθήνα.

Ο επίτροπος εκφράζει την ανάγκη η Ελλάδα να επιβεβαιώσει τη δέσμευσή της για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ενώ παραδέχεται πως έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος. «Πρέπει να παραμείνουμε σε τροχιά για να μη χάσουμε επαφή με τον στόχο».

Ειδικότερα, ο Moscovici γράφει στο προσωπικό του blog τα εξής:

«Έχω μόλις περάσει δύο ημέρες στην Αθήνα για να συνεχίσω τις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές, καθώς πλησιάζουν οι σημαντικές προθεσμίες. Γνωρίζω την χώρα πολύ καλά –αυτή ήταν η πέμπτη μου επίσκεψη στην Ελλάδα από το 2012! Πήγα σα φίλος και με υποδέχτηκαν έτσι. Και μεταξύ φίλων, μπορούμε να μιλάμε ανοιχτά και ειλικρινά, συμπεριλαμβανομένων και δύσκολων ζητημάτων.

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη φάση: Η χώρα πρέπει να επιβεβαιώσει τη δέσμευσή της για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, με πλήρη σεβασμό του μνημονίου που υπογράφθηκε αυτό το καλοκαίρι. Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος: Πρέπει να παραμείνουμε σε τροχιά. Δεν πρέπει να χάσουμε την επαφή με τον στόχο, και έχουμε προχωρήσει μεθοδικά και σταθερά. Αυτό είναι που αναμένεται από τα μέλη της ζώνης του ευρώ, πριν να αποδεσμευθεί η πρώτη δόση των 2 δισ. ευρώ για την χώρα.

Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος λόγω του τωρινού κλίματος συνεργασίας και εμπιστοσύνης. Αυτή η κυβέρνηση είναι τώρα, και μετά από την συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούλιο, αυτή με την οποία μπορούμε να συνεργαστούμε καλύτερα, από το 2010 που ξεκίνησε η κρίση. Οι προκλήσεις παραμένουν, αλλά είναι κοινή η θέληση να προχωρήσουμε μαζί προς τα εμπρός. Και θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πραγματική πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Η χώρα αντιμετωπίζει τώρα με θάρρος την προσφυγική κρίση, και υποστηρίζουμε την Ελλάδα να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση.

Αυτή η δυναμική, της συνεργασίας και του momentum, πρέπει να παραμείνει: η πρόοδος στα μέτρα είναι η προϋπόθεση για την εκταμίευση των κεφαλαίων που αναμένονται από την Αθήνα. Πρέπει να διατηρήσουμε το momentum για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος βοήθειας μέχρι το τέλος του 2015. Αυτό είναι το μήνυμα που έδωσα στους συνομιλητές μου κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου στην Αθήνα, στις συζητήσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας, Γιώργο Κατρούγκαλο.

Το να μείνουμε σε τροχιά, σημαίνει πρώτα και κύρια να επιμένουμε στην εφαρμογή: Ο δρόμος προς τα εμπρός θα είναι πιο εύκολος με τους πιστωτές εάν τηρηθεί αυτή η προϋπόθεση. Είναι προς το συμφέρον όλων: Της Ελλάδας, η οποία πρέπει να εκσυγχρονίσει τις δομές της και σκοπεύει να συνεχίσει τις συζητήσεις για το χρέος, και των κρατών μελών, που θέλουν μια ισχυρή, βιώσιμη Ελλάδα στην ευρωζώνη.

Συζητήσεις, δύσκολες συζητήσεις βρίσκονται ακόμη μπροστά μας τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Δεν κρύβω αυτή την πραγματικότητα από τους συνομιλητές μου, αλλά αντιθέτως μιλάω για τις προκλήσεις αυτές.

Αρκετά μέτρα είναι στη διαδικασία υιοθέτησης, σε σχέση με τις βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική εξυγίανση. Αυτό είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Αλλά η πρώτη δέσμη μέτρων πρέπει τώρα να ολοκληρωθεί. Πρέπει να δούμε πρόοδο, ιδίως σε σχέση με το ζήτημα της φερεγγυότητας των νοικοκυριών. Πρέπει να βοηθηθούν οι πιο ευάλωτοι και να προστατευτούν, χωρίς να εφησυχάζουμε με αυτούς που είναι στρατηγικά παραβάτες και ως εκ τούτου προσπαθούν να ξεφύγουν από τις ευθύνες τους.

Ένα δεύτερο κύμα μέτρων θα πρέπει να εγκριθεί στις επόμενες ημέρες και να ψηφιστεί τον Νοέμβριο. Η τήρηση του χρονοδιαγράμματος θα επιτρέψει στους θεσμούς να αξιολογήσουν γρήγορα και να εγκρίνουν τις αποφάσεις αυτές, επιτρέποντας στα κράτη-μέλη να απελευθερώσουν την δόση της βοήθειας που αναμένεται. Ελπίζω ότι το Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου θα μπορούσε να δώσει ένα σήμα προς το σκοπό αυτό – αυτός είναι ο στόχος μας.

Μετά από αυτό, η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος θα ξεκινήσει και ελπίζω ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι κρίσιμες εργασίες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Είναι επιτακτική ανάγκη η διαδικασία αυτή να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Η πρόκληση είναι να προστατευτούν οι καταθέτες, να σταθεροποιηθεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της αγοράς., για να λάβει χώρα η επακόλουθη, σταδιακά, άρση των capital controls.

Η Κομισιόν του Juncker υποστηρίζει την Ελλάδα, σε όλη τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Τελικά, είναι στο χέρι της χώρας να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε να προοδεύσουν οι συνομιλίες εν ευθέτω χρόνω, για τη βιωσιμότητα του χρέους της, όπως έχει υποσχεθεί από τα μέλη της Ευρωζώνης. Αυτός ήταν επίσης ο στόχος της επίσκεψής μου στην Αθήνα: Όχι μόνο να ανταλλάξουμε απόψεις και να προετοιμάσουμε το έδαφος για ένα σημαντικό Eurogroup – καθώς οι επαφές με τις αρχές παραμένουν σταθερές από το καλοκαίρι – αλλά επίσης να προετοιμάσουμε το έδαφος για το μέλλον και να κοιτάζουμε προς τα εμπρός.

Οι προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν από την Κομισιόν δείχνουν ότι ο βασικός μας στόχος παραμένει ο ίδιος. Θέλουμε μια ισχυρή Ελλάδα στην Ευρωζώνη, με την αναβίωση της απασχόλησης, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και μια Ελλάδα που ανακτά την οικονομική σταθερότητά της και τη βιωσιμότητά της.

Η χώρα ελέγχει τη δική της μοίρα. Είμαστε εκεί για να την βοηθήσουμε να πετύχει».