Νέες ανατροπές στη φορολογία τόσο των εισοδημάτων όσο και των περιουσιακών στοιχείων ετοιμάζει για το 2016 το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Μεταξύ αυτών η σύνδεση του αφορολόγητου με τη χρήση «πλαστικού» χρήματος, οι αλλαγές στην φορολόγηση των ενοικίων, και εν τέλει η ριζική αλλαγή της φορολόγησης του εισοδήματος των φυσικών προσώπων.

Θέμα 24ώρων είναι η κατάθεση του νομοσχεδίου που θα καθιστά υποχρεωτική τη χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας για τις συναλλαγές που θα γίνονται από 1η Ιανουαρίου για όσους φορολογούμενους θέλουν να «χτίσουν» το αφορολόγητο όριο. Μένει να εξακριβωθεί αν ένας φορολογούμενος θα μπορεί να δηλώνει διαφορετικούς λογαριασμούς και αν θα εξαιρεθούν από το μέτρο οι υπερήλικες και όσοι ζουν σε ακριτικές περιοχές.

Η νέα «επίθεση» στα εισοδήματα, πάντως, αναμένεται να ξεκινήσει τις πρώτες εβδομάδες του νέους έτους με τη θέσπιση της νέας κλίμακας φορολόγησης των ενοικίων. Η συμφωνία με τους θεσμούς προβλέπει την αύξηση των φορολογικών εσόδων από αυτή τη πηγή κατά 200 εκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται ότι τα ενοίκια φορολογούνται σήμερα με συντελεστή 11% για το εισόδημα έως 12.000 ευρώ και με συντελεστή 33% για το εισόδημα πάνω από τα 12.000 ευρώ.

Παράλληλα, μετά τις γιορτές αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση και νομιμοποίηση του «μαύρου» χρήματος και το νέο Περιουσιολόγιο. Σύμφωνα με την «Ημερησία», οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη ρύθμιση για τη νομιμοποίηση των αδήλωτων εισοδημάτων θα περιληφθούν και υποθέσεις για τις οποίες έχει ήδη ξεκινήσει ο έλεγχος, αλλά δεν έχει τελεσιδικήσει στα δικαστήρια

Το Φεβρουάριο του 2016 αναμένεται να ανοίξει ο διάλογος για την φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων που θα εφαρμοστεί από τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν οι φορολογούμενοι από την 1η Ιανουαρίου του 2016.

Στις προθέσεις του οικονομικού είναι η επιστροφή σε μια ενιαία φορολογική κλίμακα με την οποία θα αθροίζονται και θα φορολογούνται όλα τα εισοδήματα. Η θέσπιση ενιαίας φορολογικής κλίμακας αναμένεται να προκαλέσει αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ, καθώς οι φορολογούμενοι που έχουν εισόδημα από πολλαπλές πηγές πρόκειται να επιβαρυνθούν.