Χωρίς αποδείξεις το αφορολόγητο του 2015 - Με κάρτες το 2016

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χωρίς αποδείξεις το αφορολόγητο του 2015 - Με κάρτες το 2016

Χωρίς αποδείξεις θα κατοχυρωθεί το αφορολόγητο του 2015, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών που έκανε «κωλοτούμπα» της τελευταίας στιγμής πετώντας στον… κάδο των αχρήστων τις αποδείξεις που μαζέψαμε φέτος.

Άδικα συγκέντρωναν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι τις αποδείξεις των αγορών τους προκειμένου να θεμελιώσουν αφορολόγητο όριο 10% για τα εισοδήματα του 2015, καθώς ο σχετικός κωδικός 049 θα καταργηθεί από τα φετινά έντυπα των δηλώσεων.

Για το 2016, το αφορολόγητο θα «χτίζεται» μόνο με συναλλαγές μέσω καρτών και διατραπεζικών μεταφορών. Τη σύνδεση του αφορολόγητου με το πλαστικό χρήμα προβλέπει διάταξη η οποία θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, ενώ περιλαμβάνει εξαιρέσεις για ηλικιωμένους και κατοίκους ορεινών περιοχών.

Κομφούζιο και... παραπληροφόρηση

Τα τελευταία 24ωρα έχει επικρατήσει μεγάλο κομφούζιο μεταξύ των φορολογούμενων, καθώς μόλις μέχρι χθες, Τετάρτη, το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωνε ότι όσοι φορολογούμενοι δεν φρόντισαν να μαζεύουν αποδείξεις, αν και ο νόμος δεν το προέβλεπε, κινδύνευαν με πρόστιμο 22%.

Σε «παραπληροφόρηση» απέδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης, τη σύγχυση που επικράτησε την Τετάρτη σε σχέση με τη συλλογή αποδείξεων για το κτίσιμο του αφορολογήτου. «Δεν είπα ποτέ ότι θα μπουν αναδρομικοί φόροι για το 2015. Δεν είπα ποτέ ότι θα μπει φόρος σε όσους δεν μαζέψουν αποδείξεις για τα φετινά εισοδήματα. Σε καμία περίπτωση δεν θα βάζαμε πρόστιμο 22% στον κόσμο, ανέφερε», ο κ. Αλεξιάδης, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του MEGA.

Μπορεί μετά τη συγκεκριμένη παρέμβαση να ξεκαθαρίσθηκε πως όσοι φορολογούμενοι δικαιούνται την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ δεν θα έχουν υποχρέωση κατά τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2015 να δηλώσουν αποδείξεις στο κωδικό 49 του Ε1, ωστόσο δεν έχει ακόμη ξεκαθαρισθεί το τι θα ισχύσει για το αφορολόγητο το νέος έτος.

Ωστόσο, δεδομένου ότι η κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων θα αλλάξει μέχρι το Φεβρουάριο είναι άγνωστο το νέο ύψος του αφορολογήτου ορίου.

Τέλος, διαγράφεται ο φόρος δωρεάς χρηματικών ποσών έως 5.000 ευρώ που έγιναν από τα capital control και μετά. Ο φόρος είναι 10% επί των χρηματικών ποσών και έτσι πρόκειται να επιστραφούν ποσά έως 500 ευρώ. Η ελάφρυνση αυτή ισχύει μόνο για δωρεές από γονείς σε τέκνα και από παππούδες σε εγγόνια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider