Εκτροχιάστηκε ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΕ - Στo όριo το ΙΚΑ

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκτροχιάστηκε ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΕ - Στo όριo το ΙΚΑ

Ήδη από τον Οκτώβριο καλύφθηκε η ετήσια κρατική χρηματοδότηση για τον ΟΑΕΕ, προκειμένου να καταβληθούν οι συντάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών. Σύμφωνα με την εκτέλεση του Προϋπολογισμού για το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2015, προκύπτει ότι το Ταμείο κάλυψε σε ποσοστό 107,9% τη συνολική ετήσια κρατική χρηματοδότηση που δικαιούται, ενώ του δόθηκαν επιπλέον 66 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του.

Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο έλαβε το σύνολο της κρατικής χρηματοδότησης από τα 834 εκατ. ευρώ που ήταν η αρχική πρόβλεψη, αλλά τελικά έφτασε στα 900 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει θα απαιτηθούν έως 150 εκατ. ευρώ παραπάνω από τα ποσά που είχαν αρχικά προϋπολογιστεί, προκειμένου να καταβληθούν οι συντάξεις έως το τέλος του έτους.

Το Ταμείο κρατιέται στη ζωή με διαρκείς έκτακτες επιχορηγήσεις, που έχουν εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εργασίας.

Πέραν αυτών, έχει σταματήσει να πληρώνει νέες κύριες συντάξεις, καθώς η μόνιμη πρακτική του σε όσους υποβάλλουν αιτήσεις συνταξιοδότησης, είναι να πληρώνονται μόνον οι προσωρινές συντάξεις και αυτές με σημαντική καθυστέρηση. Όσο για την καταβολή κύριας σύνταξης, μπορεί να καθυστερήσει έως και 15 μήνες.

Μάλιστα το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται εισήγηση που θέλει την περικοπή της πρόσθετης βασικής σύνταξης των 220 ευρώ για 180.000 δικαιούχους – συνταξιούχους του ΟΑΕΕ, ώστε να μειωθεί η συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 2,25 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 25 εκατ. ευρώ το μήνα.

Τα άλλα Ταμεία

Ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζει και το ΙΚΑ, αφού στο δεκάμηνο έχει καλύψει το 92,3% της ετήσιας χρηματοδότησης, δηλαδή έχουν εισπραχθεί 2,313 δισ. ευρώ, από τα 2,505 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί.

Ο ΟΓΑ έχει αξιοποιήσει το 84,8% της ετήσιας κρατικής στήριξης, που αντιστοιχεί σε 2,78 δισ. ευρώ, από τα 3,277 δισ. ευρώ που ήταν η αρχική πρόβλεψη. Αντίθετα, πολύ μικρή είναι η απορρόφηση των κρατικών κονδυλίων από τον ΟΑΕΔ.

Στο δεκάμηνο έχει αξιοποιηθεί μόλις το 42,7% της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης. Αυτό σημαίνει ότι, από τα 750 εκατ. ευρώ που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός για τον Οργανισμό, έχουν αξιοποιηθεί μόλις τα 320 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider