Ξεκινάει το μεγάλο παζάρι για τα κόκκινα δάνεια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεκινάει το μεγάλο παζάρι για τα κόκκινα δάνεια

Παρόλο που η κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει ότι τα στεγαστικά δάνεια δεν πρόκειται να πωληθούν στους περίφημους «γύπες», εκπρόσωποι των συγκεκριμένων funds αλωνίζουν την Αθήνα επιδιώκοντας σε πρώτη φάση να δημιουργήσουν συμμαχίες με εγχώριους παίκτες. Η κυβέρνηση δια του αρμόδιου υπουργού, Γιώργου Σταθάκη, έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι για την πώληση των κόκκινων δανείων απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, για την οποία όμως σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές πιέζουν ασφυκτικά προκειμένου αυτή να συμπεριληφθεί στη λίστα με τα προαπαιτούμενα του Δεκεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση ό χρόνος φαίνεται ότι λειτουργεί υπέρ των συγκεκριμένων funds καθώς το πεδίο δράσης τους, δηλαδή η αγορά των κόκκινων δανείων, διευρύνεται. Από τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους οι τραπεζίτες προκύπτει ότι τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια παρουσιάζουν μία σταθεροποίηση. Όμως δεν συμβαίνει το ίδιο και με τα δάνεια των νοικοκυριών τα οποία εκτιμάται ότι στην καλύτερη περίπτωση θα συνεχίσουν ν΄αυξάνονται μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2016. Έτσι, όπως όλα δείχνουν η συνολική για τα συγκεκριμένα funds θα ξεπεράσει τελικώς τα 107 δισ.ευρω, που είναι σήμερα το σύνολο των πάσης φύσεως μη εξυπηρετουμένων δανείων.

Οι δανειστές και κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιέζουν να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατό η πώληση των δανείων καθώς με τον τρόπο αυτό οι τράπεζες θα μπορέσουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε μία σημαντική πηγή ρευστότητας η οποία είναι απαραίτητη για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Η εμμονή αυτή των δανειστών υποκρύπτει προφανώς τις δυσοίωνες εκτιμήσεις τους για την επαναφορά των καταθέσεων στις τράπεζες, οι οποίες αποτελούν και την παραδοσιακή και υγιή πηγή ρευστότητας για την χρηματοδότηση της οικονομίας.

Όμως προφανώς θεωρούν ότι υπό το καθεστώς των capital controls και της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας που επικρατεί στο πολιτικό πεδίο, τα 45 δισ.ευρω που έφυγαν από τις τραπεζικές καταθέσεις τους τελευταίους 12 μήνες δύσκολα θα επανακάμψουν. Η μαύρη τρύπα της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών είναι ακόμη μεγαλύτερη αν ληφθεί υπόψιν ότι από την έναρξη της κρίσης μέχρι σήμερα οι καταθέσεις έχουν απομειωθεί κατά περίπου 120 δισ.ευρω.

Οι προτιμήσεις των συγκεκριμένων funds όπως συμβαίνει συνήθως, επικεντρώνονται σε δάνεια με εμπράγματες εξασφαλίσεις και δη σε ακίνητα. Τα δάνεια αυτά διαθέτουν πάντα υψηλότερη αξία μεταπώλησης ενώ στην χειρότερη περίπτωση μπρούν να κερδίσουν από τον πλειστηριασμό του ακινήτου. Έτσι παρόλο που απ΄ότι φαίνεται η πώληση κάποιων δανείων μάλλον δεν θα αποφευχθεί ορισμένες τράπεζες αναπτύσσουν εναλλακτικές προσεγγίσεις δημιουργώντας εξειδικευμένες μονάδες για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Alpha Bank η οποία σε συνεργασία με την ισπανική Aktua Soluciones Financieras συνέστησαν κοινοπραξία για τη διαχείριση δανείων σε καθυστέρηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider