Ταμείο Ανάκαμψης, όλα κρίνονται στα τέλη του Απρίλη

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ταμείο Ανάκαμψης, όλα κρίνονται στα τέλη του Απρίλη
Οι δύο «ειδήσεις» διέρρευσαν σχεδόν ταυτόχρονα, Σεπτέμβριο η έναρξη μαζικής έκδοσης ευρω-ομολόγων για το NGEU από την Κομισιόν, τέλη Απρίλη η έκδοσης οριστικής απόφασης του δικαστηρίου της Καρλσρούης για το μπλοκάρισμα του Ταμείου Ανάκαμψης…

Όχι τυχαία οι δύο «ειδήσεις», έπεσαν μέσα σε λιγότερο από 36 ώρες: η ύπαρξη του Ταμείου Ανάκαμψης και η ενεργοποίησή του προγράμματος δανεισμού/εκταμιεύσεων, κρίνονται στα τέλη του Απρίλη, λίγο πριν από το Πάσχα.

Για την Αθήνα οι δύο «ειδήσεις» αποτελούν καθοριστικό παράγοντα σχεδιασμού πολιτικής καθώς αυτό θα επηρεάσει τόσο τον σχεδιασμό του τρέχοντος, καθοριστικής σημασίας, προϋπολογισμού, όσο και των πολιτικών κινήσεων από πλευράς κυβέρνησης…

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών και με βάση το αισιόδοξο σενάριο, «νέα» από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν αναμένονταν έτσι κι αλλιώς πριν από τον Σεπτέμβρη.

Η «εύγλωττη» ακολουθία των γεγονότων πάντως αυτό το 36ωρο ήταν η ακόλουθη.

Πρώτα η Κομισιόν άφησε να κοινοποιηθεί σχέδιο για το πώς και πότε σκοπεύει να ξεκινήσει μαζικά τις εκδόσεις ευρω-χρέους για την χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σε χρόνο dt από την πλευρά του Βερολίνου κοινοποιήθηκε η «είδηση» για το πότε το Δικαστήριο της Καρλσρούης θα εκδόσει την τελική του απόφαση, αφού έχει προηγουμένως εξετάσει τα πρόσθετα στοιχεία που είχε ζητήσει, μετά την «πρωτόδικη» απόφαση του που ήταν η κατ’ αρχήν σύσταση προς στο γερμανικό κοινοβούλιο να μη εγκρίνει το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η ανακοίνωση αναφέρει τα τέλη του Απρίλη ως την ημερομηνία έκδοση της απόφασης… Ένα 24ωρο μετά η Κομισιόν ανακοινώνει και επίσημα στο σχέδιο δανεισμού για την χρηματοδότηση του Ταμείου.

Αυτό το πιγκ-πογκ ανακοινώσεων και διαρροών, γύρο από την πλέον κρίσιμη για την Ε.Ε. απόφαση της συγκρότησης και λειτουργίας του NGEU, στην πραγματικότητα ανεβάζει ακόμα περισσότερο τον «πυρετό» για το τι θα γίνει με την οικονομία της Ε.Ε. σε περίπτωση που τελικά το δικαστήριο επιμείνει στην απόφασή του.

Κανείς δεν θέλει να σκέπτεται προς το παρόν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αλλά παρ’ όλα αυτά πολύ πρόσφατα και πιθανώς λόγω των όσων ακολούθησαν, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, η γερμανίδα κ. Ισαμπέλ Σνάμπελ, είχε θεωρήσει ως κατάλληλη την στιγμή πριν από λίγα 24ωρα, για να βγει δημόσια και να υπογραμμίσει τις καταστροφικές συνέπειες που θα είχε μία απόφαση απαγόρευσης του Ταμείου Ανάκαμψης από το Δικαστήριο της Καρλσρούης.

Τότε, η επιλογή αυτή της κας Σνάμπελ, δεδομένης της θέσης της στην ΕΚΤ, αλλά και την εθνικότητά της είχε χτυπήσει ένα ισχυρό alarm στην Ε.Ε., καθώς η πλειοψηφούσα άποψη στις αγορές ήταν ότι όπως και με το PEPP θα βρεθεί τελικά τρόπος να παρακαμφθεί το γερμανικό δικαστήριο…

Η σκοπιμότητα της παρέμβασής της τότε είχε προκαλέσει πραγματική ανησυχία, απέναντι στην οποία ακολούθησε η καθησυχαστική «διαρροή» της Κομισιόν, που αφορούσε την παρουσίαση του σχεδιασμού της για την έκδοση των 900 δισ. ευρω-ομολόγων. Με αρκετές λεπτομέρειες για το πως (μέσα από ποιες πλατφόρμες) και το πότε (πρώτη έκδοση τον Ιούνιο, μαζικές εκδόσεις τον Σεπτέμβριο) θα δρομολογηθεί το πρόγραμμα των εκδόσεων.

Στην διαρροή αυτή είχε μάλιστα υπογραμμισθεί το γεγονός ότι με τις εκδόσεις αυτές (περί τα 150 – 200 δισ. ευρώ ετησίως) η Κομισιόν γίνεται ένας από τους μεγαλύτερους εκδότες επίσημου χρέους στον πλανήτη καθώς θα δώσει μεγάλο βάθος στην αγορά των ευρωομολόγων και κατά συνέπεια στην χρήση του ευρώ.

Η αλυσίδα αντιδράσεων

Απέναντι σ’ αυτό, το Βερολίνο υπενθύμισε με την αναγγελία της ημερομηνίας για την απόφαση του Δικαστηρίου, ότι όλα αυτά είναι στον αέρα καθώς η Κομισιόν δεν μπορεί να ενεργοποιήσει τον σχεδιασμό αυτό χωρίς προηγουμένως να υπάρξει έγκριση του NGEU από όλα τα κοινοβούλια και δει το γερμανικό.

Το οποίο όμως πρέπει να περιμένει την οριστική απόφαση των γερμανών δικαστών της Καρλσρούης.

Κάπως έτσι η ισορροπία αποκαταστάθηκε για το ποιος αποφασίζει και ποιος εκτελεί…

Μέχρι τότε οι κυβερνήσεις, ειδικά του υπερχρεωμένου ευρωπαϊκού νότου, όπως η ιταλική αλλά και η ελληνική, θα πρέπει να περιμένουν και να βασίζονται μόνο στις δικές τους δυνάμεις για το πως θα τα βγάλουν πέρα με τα παρατεταμένα lockdown και τα προγράμματα στήριξης, που καταναλώνουν καθημερινά ζωτικά κομμάτια των δημοσίων εσόδων και των αποθεματικών τους…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider