Σχέδιο για μείωση της προκαταβολής φόρου και για το 2021

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σχέδιο για μείωση της προκαταβολής φόρου και για το 2021

«Ψαλίδι» στην προκαταβολή φόρου εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος στην Εφορία οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που παρά τη μείωση του τζίρου τους, κατάφεραν να έχουν κέρδη το 2020, εξετάζει να βάλει και φέτος το υπουργείο Οικονομικών.

Το μέτρο της μείωσης έως και 100% της προκαταβολής φόρου εφαρμόστηκε πέρυσι, δίνοντας ανάσα ρευστότητας στους φορολογούμενους 1,5 δισ. ευρώ. Στην περίπτωση που επαναληφθεί φέτος για επιχειρήσεις και επαγγελματίες που πλήττονται δραστικά από την υγειονομική κρίση θα έχει προσωρινό χαρακτήρα όπως επιτάσσει η ρήτρα διαφυγής που εφαρμόζεται για το 2021 και προβλέπει τη λήψη μέτρων αποκλειστικά για την αντιμετώπιση των παρενεργειών της πανδημίας.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν το Μάιο, όταν θα υπάρχει πιο καθαρή εικόνα στο μέτωπο της πανδημίας αλλά και στο δημοσιονομικό πεδίο.

Το σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει ειδικά για φέτος μείωση έως και 100% της προκαταβολής φόρου εισοδήματος ανάλογα με το ποσοστό μείωσης του τζίρου με βάση το μοντέλο που εφαρμόστηκε πέρυσι. Οσο πιο μεγάλη είναι η μείωση του τζίρου που είχαν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες το 2020 σε σύγκριση με το 2019 τόσο πιο μεγάλο θα είναι το «κούρεμα» της προκαταβολής φόρου. Εάν εφαρμοστεί το περυσινό μοντέλο της «κουρεμένης» προκαταβολής φόρου τότε:

-Για πτώση τζίρου 5%-15%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 30%.

-Για πτώση τζίρου 15,01%-25%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 50%.

- Για πτώση τζίρου 25,01%-35%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 70%.

-Για πτώση τζίρου μεγαλύτερη του 35%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 100%, δηλαδή η προκαταβολή θα μηδενιστεί.

Το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου εκτιμάται ότι θα είναι αισθητά χαμηλότερο σε σχέση με πέρυσι καθώς το τσουνάμι της πανδημίας και τα δυο lockdowns έπληξαν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Ο αριθμός των επαγγελματιών που θα εμφανίσουν φέτος ζημιές θα είναι μεγαλύτερος ενώ θα υπάρξει σημαντική υποχώρηση των κερδών με αποτέλεσμα να μειωθεί ο φόρος εισοδήματος που αποτελεί τη βάση υπολογισμού για την προκαταβολή φόρου.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, η προκαταβολή φόρου που κατέβαλαν το 2020 οι επιχειρήσεις μετά το ψαλίδι έως 100% ανήλθε σε 1,8 δισ. ευρώ από 3,34 δισ. ευρώ το 2019 δηλαδή η προκαταβολή φόρου μειώθηκε κατά 1,5 δισ. ευρώ περίπου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider