Το χρονοδιάγραμμα καταβολής των αποζημιώσεων του Ιανουαρίου περιέγραψε ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.  Από τα μέσα της εβδομάδας θα αρχίσει η καταβολή των 1,5 δισ. ευρώ περίπου σε επιχειρηματίες και επαγγελματίες από την Επιστρεπτεα 5, ανέφερε.

Επίσης από σήμερα αρχίζει η επιστροφή του 50% της απώλειας των ενοικίων μηνός Νοεμβρίου, ενώ μέχρι τις 15/2 θα γίνει και η επιστροφή  της απώλειας Δεκεμβρίου, όπως είπε. Επιταχύνονται παράλληλα, δήλωσε, οι πληρωμές για τις αποζημιώσεις ενοικίου του 2021,ενώ στα τέλη Ιανουαρίου θα γίνει και η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης.

«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος» πως το σημερινό άνοιγμα του εμπορίου «θα πάει καλά και θα υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα» δήλωσε ο υπουργός.  Οι εταιρείες που αρχίζουν να ανοίγουν από σήμερα επιβεβαίωσε ότι θα μπορούν να βάλουν - αν το επιθυμούν - ένα μέρος των εργαζομένων τους σε αναστολή ως πληττόμενες. Το κράτος και συνεχίζει να επεκτείνει τα μέτρα στήριξης για όσο χρειαστεί, είπε αναφέροντας πως τα ταμειακά διαθέσιμα είναι περίπου 32 δισ. ευρώ.

Για την αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων η οποία ισχύει έως το τέλος Απριλίου ανέφερε ότι το κρίσιμο θέμα είναι «τι κάνουμε σήμερα για να βοηθήσουμε». Για το ενδεχόμενο παράτασης είπε πως «δεν έχει αλλάξει κάτι σήμερα, αλλά θα δούμε πως θα είναι η πραγματική οικονομία τον Απρίλιο του 2021».

Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων αναφέρθηκε σε 263.000 συμψηφισμούς που έγιναν μέχρι τέλος Δεκεμβρίου αλλά  και  σε 80.000 περιπτώσεις που δεν έγιναν συμψηφισμοί λόγω λαθών (για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε έως και τον Οκτώβριο).

Για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή επισήμανε πως θα τοποθετηθεί αργότερα η κυβέρνηση για το τι θα γίνει το 2022. Θα εξαρτηθεί από το ποια θα είναι τότε η πορεία της οικονομίας.  Σε 653.622 υπολόγισε τις αιτήσεις ενδιαφέροντος  που έχουν γίνει μέχρι σήμερα το πρωί, αλλά επισήμανε πως ένα ποσοστό εξ αυτών δεν θα είναι δικαιούχοι, κυρίως γιατί δεν θα πληρούν το κριτήριο πτώσης του τζίρου.

Ο αλγόριθμος θα διαμορφωθεί αμέσως μετά έτσι ώστε προς τα μέσα της επόμενης εβδομάδος «και σίγουρα μέχρι το τέλος Ιανουαρίου» να εκταμιευτούν τα κονδύλια των 1,5 δισ. ευρώ περίπου, είπε. Υπενθύμισε πώς το συνολικό ποσό που θα διατεθεί φτάνει στα 7 δισ. ευρώ.