Eurogroup: Σε αναστολή και το 2021 οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eurogroup: Σε αναστολή και το 2021 οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ
Η ελληνική κυβέρνηση δεν ήταν υποχρεωμένη να πετύχει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έτσι και το 2021 δεν θα έχει την υποχρέωση να συσφίξει τη δημοσιονομική της πολιτική.

Στην αποσαφήνιση πως η χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητάς και Ανάπτυξης θα ισχύσει και για το 2021 αναμένεται να προχωρήσουν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατά τη συνεδρίαση τους στο Βερολίνο.

Έτσι, όπως εφέτος λόγω της πανδημίας η ελληνική κυβέρνηση δεν ήταν υποχρεωμένη να πετύχει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έτσι και το 2021 δεν θα έχει την υποχρέωση να συσφίξει τη δημοσιονομική της πολιτική.

Αυτό θα επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη ευελιξία τις αυξημένες δαπάνες που αντιμετωπίζει σε σχέση με την πανδημία, αλλά και τις δαπάνες που σχετίζονται με το προσφυγικό και την άμυνα.

Αν και ήδη υπάρχουν χώρες της ευρωζώνης που συμφωνούν με την επέκταση της δημοσιονομικής ευελιξίας, ωστόσο υπάρχουν και άλλες που θέλουν να υπάρχουν διασφαλίσεις πως μεσοπρόθεσμα θα επανέλθει η δημοσιονομική πειθαρχία.

Αυτή την προσέγγιση υιοθετεί και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ο οποίος υποστηρίζει πως με τους κανόνες δημοσιονομικού ελλείμματος της ΕΕ να έχουν τεθεί σε αναστολή για το 2020 και το 2021 πρέπει να συμφωνηθεί ένα βελτιωμένο, απλούστερο και πιο αξιόπιστο πλαίσιο δημοσιονομικής εποπτείας για την μετά το κορωνοϊό εποχή.

Αν και όλοι αναγνωρίζουν πως αυτό δεν θα είναι εύκολο, ωστόσο αποτελεί προϋπόθεση για την επίτευξη προόδου όσον αφορά στη μεγαλύτερη κατανομή των κινδύνων στη ζώνη του ευρώ.

Στη βάση αυτή σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την τρέχουσα οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη, θα εξετάσουν τα μέτρα πολιτικής που έχουν ληφθεί σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και θα ασχοληθούν με τις ανάγκες ανάκαμψης που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι οικονομίες μετά την κρίση του κορωνοϊού, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στην εθνική δημοσιονομική αντίδραση και στον δημοσιονομικό προσανατολισμό του 2021.

Τέλος, το Eurogroup θα διεξαγάγει επίσης θεματική συζήτηση σχετικά με τους παράγοντες της πολιτικής οικονομίας που διευκολύνουν τη θέσπιση μεταρρυθμίσεων, μεγιστοποιούν τον αντίκτυπό τους και εξασφαλίζουν την αποδοτική αξιοποίηση των δημόσιων πόρων στο πλαίσιο της ανάκαμψης.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider