Τα 4 δισ. ευρώ αγγίζει ήδη η απόκλιση στα φορολογικά έσοδα

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα 4 δισ. ευρώ αγγίζει ήδη η απόκλιση στα φορολογικά έσοδα
Η εξέλιξη αυτή επιβάλει στο οικονομικό επιτελείο να είναι ακόμη πιο προσεκτικό με τις δημόσιες δαπάνες, οι οποίες πρέπει να εστιάζουν σε μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.

Πολύ δύσκολος αποδείχθηκε ο Ιούλιος για τα φορολογικά έσοδα, καθώς η επέκταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων, αλλά και τα μειωμένα έσοδα από τους φόρους στην κατανάλωση λόγω των μειωμένων τουριστικών αφίξεων, επιβάρυναν πολύ τα πράγματα.

Στο εξάμηνο τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 18,262 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 2,794 δισ. ευρώ ή 13,3% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020. Ωστόσο, την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2020, η απόκλιση αυτή έχει διευρυνθεί περαιτέρω.

Διαβάστε επίσης:

Να σημειωθεί πως τα συνολικά έσοδα από φόρους είχαν ανέλθει την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2019 σε 26,15, δισ. ευρώ και πως ανάλογος ήταν ο στόχος και για το 2020. Τον Ιούλιο 2019, τα συνολικά έσοδα από φόρους είχαν διαμορφωθεί σε 5,18 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,2 δισ. ευρώ είχαν προέλθει από το φόρο εισοδήματος και τα 2,6 δισ. ευρώ από φόρους επί αγαθών και υπηρεσιών.

Μπορεί έως το τέλος Ιουλίου 2020 να είχαν εκκαθαριστεί 5,3 εκατομμύρια δηλώσεις και ο συνολικός φόρος από την εκκαθάριση να διαμορφώθηκε σε 2 δισ. ευρώ, αλλά τα χρήματα αυτά δεν εισπράχθηκαν παρά μερικώς από την εφορία.

Κατά πληροφορίες, τον Ιούλιο οι φορολογικές εισπράξεις ήταν αισθητά μειωμένες και σύμφωνα με πληροφορίες η απόκλιση σε σχέση με πέρυσι ξεπερνά ήδη το 20%. Αυτό σημαίνει πως στο επτάμηνο 2020 η «τρύπα» στα φορολογικά έσοδα, έναντι των αρχικών εκτιμήσεων της κυβέρνησης αγγίζει ήδη τα 4 δισ. ευρώ.

Αυτή η εξέλιξη επιβάλει στο οικονομικό επιτελείο να είναι ακόμη πιο προσεκτικό με τις δημόσιες δαπάνες, οι οποίες πρέπει να εστιάζουν σε μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, στήριξης των αδυνάμων , σε παραγωγικές επενδύσεις και όχι σε «γκρίζες» δαπάνες άγνωστης πατρότητας και σκοπού και σε αμοιβές ημετέρων, όπως προκύπτει από τροπολογίες στη Βουλή και από καταγγελίες της αντιπολίτευσης.

Οι δαπάνες

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου - Ιουνίου 2020 ήταν αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 κατά 2,090 δισ. ευρώ, λόγω του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων που παρουσίασε αυξημένη δαπάνη κατά 2,505 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, κυρίως λόγω των προαναφερόμενων αιτιών. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα και η διαφάνεια των δαπανών αυτών είναι το μεγάλο ζητούμενο και σε αυτό αυξημένο ρόλο πρέπει να διαδραματίσει και το Ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider