Nordea: Το ράλι των ελληνικών ομολόγων θα συνεχιστεί

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Nordea: Το ράλι των ελληνικών ομολόγων θα συνεχιστεί
Συνεχίζουν το ράλι τα ελληνικά ομόλογα με τον 10ετή τίτλο να «φλερτάρει» έντονα με αποδόσεις κάτω του 1%. Νέα αύξηση του έκτακτου προγράμματος PEPP μελετά η ΕΚΤ.

Τις επόμενες κινήσεις του φαίνεται πως χαρτογραφεί το «στρατηγείο» της Φρανκφούρτης, θέτοντας ξανά στην πρώτη γραμμή κρούσης το έκτακτο πρόγραμμα PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme) ύψους 1,35 δισ. ευρώ.

Έχοντας προβεί ήδη σε μία πρώτη αύξηση του προγράμματος κατά 600 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μελετά μια νέα αύξηση του PEPP έχοντας ως βασικούς «αγνώστους» στη δυσεπίλυτη εξίσωση της οικονομικής ανάκαμψης την εξέλιξη της πανδημίας και την δύσκολη, όπως όλα δείχνουν, μάχη για το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι δύο αυτοί παράγοντες θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το κατά πόσο η ΕΚΤ μπορεί να συνεχίσει να δρα χωρίς όρια και φραγμούς αυξάνοντας σε δραματικά επίπεδα τον ισολογισμό της.

Έρχεται νέα αύξηση του έκτακτου προγράμματος από την ΕΚΤ

Μιλώντας στο insider.gr ο Sebastien Galy, Senior Macro Strategist της Nordea Asset Management, εκτιμά πως η ΕΚΤ θα επεκτείνει για δεύτερη διαδοχική φορά το έκτακτο πρόγραμμα PEPP κατά 400 έως 600 δισ. ευρώ, δίνοντας ένα ισχυρό «push» και ένα σήμα επιβράβευσης σε μια συντονισμένη δημοσιονομική απάντηση της ΕΕ. Όπως αναμένει ο Galy, η κεντρική τράπεζα πιθανότατα θα προβεί σε αυτή την κίνηση τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο αλλά αυτό αποτελεί ένα ανοιχτό ερώτημα. Ο Galy θέτει ωστόσο ως προθεσμία τον Οκτώβριο τονίζοντας πως «ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος θα είναι δύο πολύ ευμετάβλητοι μήνες για τις αγορές και ειδικότερα για τα assets high yield».

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, οι αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του προγράμματος έκτακτης ανάγκης (PEPP) «προσγειώθηκαν» στα 20,2 δισ. εβδομαδιαίως με ημερήσιο ρυθμό 4 δισ. ευρώ. Ωστόσο, όπως αναφέρουν αναλυτές, το μεγάλο ενδιαφέρον έγκειται στον τρόπο με τον οποίο οι Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες θα διαχειρίζονται από εδώ και στο εξής το σκέλος των επανεπενδύσεων. H παράταση της ισχύος του προγράμματος μέχρι τον Ιούνιο του 2021 -με το ενδεχόμενο της νέας παράτασης να υπάρχει στο τραπέζι ανάλογα με την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών- και με τις λήξεις να επανεπενδύονται για τουλάχιστον μέχρι το 2022, η ΕΚΤ δύναται συνολικά να αγοράσει περισσότερα από 27 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα, ενώ μέχρι τον Ιούνιο οι αγορές μέσω του PEPP έφτασαν τα 6,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο τα διαθέσιμα εμπορεύσιμα στην δευτερογενή αγορά ομολόγων, όπως έχει ήδη αναφέρει το insider.gr -καθώς η ΕΚΤ δεν αγοράζει πρωτογενώς χρέος- δεν ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ. Συνεπώς ακόμα και μια πιθανή νέα ισχυροποίηση του «μπαζούκα» της Κριστίν Λαγκάρντ δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ολόκληρη την έκτασή του για τα ελληνικά ομόλογα, καθώς θεμελιώνεται στη λογική της αγοράς ομολόγων από τη Φρανκφούρτη και στη συνέχεια της επανατοποθέτησης των επενδυτών σε άλλο τίτλο μακρύτερης διάρκειας. Χωρίς να υπάρχουν εμπορεύσιμοι ελληνικοί τίτλοι στην αγορά, «σπάει» η επενδυτική αλυσίδα και το έκτακτο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης χάνει την δυναμική του.

Θα συνεχιστεί το ράλι στα ελληνικά ομόλογα

Η ανοιχτή κάνουλα ρευστότητας από την ΕΚΤ ευνοεί τα ελληνικά ομόλογα, καθώς ως junk bonds -κοινώς ομόλογα «σκουπίδια»- γίνονται ελκυστικά στους επενδυτές. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός πως από το 4,5% που ήταν η απόδοση του 10ετούς λίγο πριν την ανακοίνωση του PEPP, πλέον έχει φτάσει στο 1,10% μόνο δια χειρός της Κριστίν Λαγκάρντ. Όπως επισημαίνει ο Sebastien Galy, δεδομένης της τρέχουσας συγκυρίας σε ένα επενδυτικό περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων και ανάληψης υψηλού ρίσκου τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχίσουν το ράλι. Με τον ελληνικό 10ετή τίτλο να «φλερτάρει» έντονα με αποδόσεις κάτω του 1% ο ΟΔΔΗΧ μπορεί να δώσει ακόμη μεγαλύτερο βάθος στο συνολικό ελληνικό χρέος βγαίνοντας ξανά στις αγορές με μια μικρή έκδοση. Ενδεικτικό είναι πως η απόδοση του 10ετούς έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη υποχώρηση της τάξεως του 60% σε τρίμηνη βάση με το spread να διαμορφώνεται στις 153,9 μ.β. ενώ αντίστοιχα, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς τίτλου έχει καταγράψει πτώση 30% στο 1,31% και του ισπανικού 10ετούς κατά 45% στο 0,44%. Εάν ωστόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναθεωρήσει το χρονοδιάγραμμα για το έκτακτο πρόγραμμα PEPP, είτε με μια νέα παράταση είτε όχι, η Ελλάδα θα πρέπει είτε να καλύψει, κόντρα στο ρεύμα των υποβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης τα τρία σκαλοπάτια που απέχει από το investment grade για να συμμετέχει κανονικά στο επόμενο QE της ΕΚΤ, είτε θα πρέπει να μπει σε πρόγραμμα για να συμμετέχει μέσω waiver. Άρα το βραχυπρόσθεσμο όφελος που προκύπτει δια χειρός ΕΚΤ στα ομόλογα και στα spread μπορεί να εξελιχθεί σε ένα μεγάλο κίνδυνο αν δεν υπάρξει συγκεκριμένο πλάνο και στρατηγική για το χρέος ειδικά από τη στιγμή που ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ θα ξεπεράσει το 200% το 2020.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider