«Όποια μικρομεσαία επιχείρηση αισθάνεται την ανάγκη ότι χρειάζεται κεφάλαιο κίνησης μπορεί να το ζητήσει και σήμερα από την τράπεζα της αρεσκείας της. Βασική προϋπόθεση, η επιχείρηση αυτή να μην είναι στον ‘Τειρεσία’».

Αυτό δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του στο  MEGA, τονίζοντας πως εδώ και δύο 24ωρα, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα σε συνεργασία με τις τράπεζες έχει εκδώσει ένα τραπεζικό προϊόν, με το οποίο όλες οι επιχειρήσεις μπορούν να ζητήσουν δάνειο για κεφάλαιο κίνησης έως 500.000 ευρώ, το επιτόκιο του οποίου καλύπτεται από το κράτος τα δυο πρώτα χρόνια.

«Χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν υποβάλει αιτήσεις και πάνω από τις μισές έχουν ήδη εγκριθεί, κάτι που σημαίνει ότι το πρόγραμμα λειτουργεί», ανέφερε ο υπουργός.

Σε ότι αφορά το Ελληνικό, ο κ.Γεωργιάδης ανέφερε πως αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ προκειμένου να συνεχιστεί το έργο. «Εγώ δεν μπορώ να κάνω παρέμβαση, θα αναμένω το αποτέλεσμα και μετά θα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε. Αν όλα πάνε όπως πρέπει, τον Ιούνιο θα μπουν οι μπουλντόζες».

Πότε θα υποχωρήσει η τιμή της μάσκας

Σε ότι αφορά την παραγωγή μασκών, ο κ. Γεωργιάδης παραδέχτηκε πως το κόστος της μάσκας έχει αυξηθεί λόγω της αυξημένης ζήτησης.

«Οι ειδικοί μας είπαν ότι μπορεί κάποιος να αγοράσει πάνινη μάσκα την οποία μπορεί ο ίδιος να την απολυμαίνει σπίτι του και να την επαναχρησιμοποιεί, χωρίς να χρειάζεται να αγοράζει καινούργια μάσκα. Η τιμή των μασκών μίας χρήσης με την εγχώρια παραγωγή και τις εισαγωγές θα ομαλοποιηθεί σύντομα, όπως έγινε και στα αντισηπτικά» υποστήριξε.

«Στην εγχώρια παραγωγή έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια με τη λειτουργία δύο εργοστασίων μαζικής παραγωγής μασκών, με μηνιαία παραγωγή 25 εκατομμύρια μάσκες. Παράλληλα, με την ηλεκτρονική πλατφόρμα, καταγράφονται όλα τα αποθέματα της χώρας σε υγειονομικό εξοπλισμό».

Αναφερόμενος στις δηλώσεις περί χορήγησης δωρεάν μασκών τόνισε πως κανένα κράτος δεν διαθέτει δωρεάν μάσκες, ούτε και μπορεί να το κάνει, γιατί η ανάγκη σε μάσκες είναι πάρα πολύ μεγάλη. Στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση κυκλοφόρησε διαφημιστικό σποτ πως να φτιάχνουν μάσκα οι πολίτες μόνοι τους.

«Μας κατηγορεί η αντιπολίτευση ότι δεν βάλαμε διατίμηση. Δείτε τι έγινε στην Ιταλία. Έβαλαν διατίμηση και ξέμειναν από μάσκες» υπογράμμισε.

Για τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών τέλος δήλωσε πως «αντιλαμβάνομαι τις ανησυχίες της αντιπολίτευσης για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Εγείρει συνεχώς αυτό το ζήτημα για να το ξορκίζει. Αυτή τη στιγμή είναι τόσα τα προβλήματα και τόση η δουλειά που έχουμε να κάνουμε που το τελευταίο πράγμα που απασχολεί την Κυβέρνηση είναι ένας εκλογικός αιφνιδιασμός».