Αύριο ανακοινώνονται τα νέα μέτρα για τον κοροναϊό

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αύριο ανακοινώνονται τα νέα μέτρα για τον κοροναϊό
Στο υπουργείο Οικονομικών βρίσκονται αυτή την ώρα οι υπουργοί Εργασίας, Εσωτερικών και Οικονομικών προκειμένου να οριστικοποιήσουν τα νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας και των επιχειρήσεων που πλήττονται και τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο.

Στο υπουργείο Οικονομικών βρίσκονται αυτή την ώρα οι υπουργοί Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, προκειμένου να οριστικοποιήσουν με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα τα νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας και των επιχειρήσεων που πλήττονται από τον κοροναϊό.

Στη σύσκεψη θα συζητηθούν οι προτάσεις των κοινωνικών εταίρων για την παροχή οικονομικής στήριξης σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις που αναστέλουν τη λειτουργία τους λόγω του ιού, αλλά και των φορέων της αγοράς που ζητούν μέριμνα για την παράταση φορολογικών, ασφαλιστικών υποχρεώσεων και οικονομικών απαιτήσεων.

Αύριο το πρωί ο υπουργός Οικονομικών θα πραγματοποιήσει σύσκεψη με τους εκπροσώπους των εργοδοτών (ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ) για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τον κοροναϊό, όπου θα συζητηθούν μεταξύ άλλων θέματα όπως οι γονικές άδειες (δεδομένου του καθολικού κλεισίματος των σχολείων), η τηλεργασία, η επιδότηση των εργαζομένων που υποχρεούνται σε αργία λόγω ανωτέρας βίας κ.α.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να δοθεί άδεια 15 ημερών στους γονείς που εργάζονται και έχουν παιδιά που πάνε σχολείο, ώστε να μπορέσουν να τα φροντίσουν το διάστημα που θα μείνουν κλειστά τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Παράλληλα μελετάται η τρίμηνη παράταση ισχύος των προνοιακών επιδομάτων αναπηρίας, της ασφαλιστικής ικανότητας και των αναπηρικών συντάξεων, καθώς ο Ιατρικός Σύλλογος ζητά να μην λειτουργήσουν τα ΚΕΠΑ για δύο εβδομάδες, λόγω συνωστισμού.

Εξάλλου, προ των πυλών βρίσκεται σχέδιο εκ περιτροπής απασχόλησης στο Δημόσιο, ακόμη και κλείσιμο υπηρεσιών του κράτους που έχουν συναλλαγές με τους πολίτες.

Το πακέτο των νέων μέτρων αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο το μεσημέρι από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αμέσως μόλις επιστρέψει από το ταξίδι του σε Βερολίνο και Βιέννη.

Η πρώτη δέσμη μέτρων

Υπενθυμίζεται πως η πρώτη δέσμη μέτρων στήριξης της οικονομίας και των επιχειρήσεων που ανακοίνωσαν από κοινού τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας την Δευτέρα, αφορά:

- την αναστολή πληρωμής ΦΠΑ, πληρωτέου τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες, σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες.

- την αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΟΥ, καθώς επίσης και των δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, πληρωτέων τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες, αντίστοιχα σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες.

- την αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών και τις ρυθμίσεις αυτών για 3 μήνες μέχρι τέλος Ιουνίου.

- τη δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ, των τραπεζών αναφορικά με ηλεκτρονικές συναλλαγές και του υπουργείου Εργασίας αναφορικά με τον αριθμό εργαζομένων και των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να παρεμβαίνουμε έγκαιρα, στοχευμένα και αποτελεσματικά στους κλάδους της οικονομίας και τις περιοχές που παρατηρείται σημαντική πτώση της οικονομικής δραστηριότητας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider