Σε ποιες αποκρατικοποιήσεις βγάζει «κίτρινη κάρτα» η Κομισιόν

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε ποιες αποκρατικοποιήσεις βγάζει «κίτρινη κάρτα» η Κομισιόν
Η Κομισιόν διαπιστώνει στην 5η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας ότι στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων έχει μεν σημειωθεί πρόοδος, σημαντικές δε καθυστερήσεις «φρενάρουν» τα προωθούμενα σχέδια.

«Κλειδί» για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων στην Ελλάδα αποτελεί η εφαρμογή του σχεδίου αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα.

Τα ανωτέρω επισημαίνονται στην 5η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας που δημοσιοποίησε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Κομισιόν διαπιστώνει ότι στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων έχει μεν σημειωθεί πρόοδος, καθώς το momentum διατηρείται, σημαντικές δε καθυστερήσεις «φρενάρουν» τα προωθούμενα σχέδια.

Ελληνικό

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, στην περίπτωση του Ελληνικού, παρά την ισχυρή δέσμευση των αρχών και τις εντεινόμενες προσπάθειες να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες, σημειώνονται καθυστερήσεις, λόγω των επιπλοκών που αφορούν στη διαδικασία παραχώρησης άδειας για το καζίνο.

«Η απόφαση του υποψηφίου που αποκλείστηκε από τη διαδικασία να προσφύγει στη διαδικασία μπορεί να καθυστερήσει για μήνες τις εξελίξεις», τονίζει η Κομισιόν, αναφερόμενη στις προσφυγές της Hard Rock International κατά της απόφασης της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), με την οποία αποκλείστηκε η προσφορά της και έγινε αποδεκτή ομόφωνα η προσφορά της Mohegan Gaming & Entertainment.

Οι εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κρίνουν ως θετική εξέλιξη το «μοίρασμα» της έκτασης του Ελληνικού. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι σύμφωνα με τη σύμβαση, το 30% της συνολικής έκτασης περνά στην κυριότητα της Ελληνικό ΑΕ και στη συνέχεια στη Lamda Development. Το υπόλοιπο 70% παραμένει στην κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου, με τη Lamda Development να αποκτά το δικαίωμα επιφανείας για 99 χρόνια.

Μαρίνα Αλίμου

Σε ό,τι αφορά τη Μαρίνα Αλίμου, η Κομισιόν παρατηρεί πως, αν και ο προτιμητέος επενδυτής έχει επιλεγεί από τον Απρίλιο του 2019, διαπιστώνονται καθυστερήσεις που αποδίδονται στον χρόνο που απαιτείται για τη διαδικασία του due diligence.

Εγνατία Οδός

Η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Εγνατίας Οδού έχει σημαδευτεί από συστημικές καθυστερήσεις και άλλου είδους προβλήματα, ωστόσο οι αρχές έχουν δεσμευθεί πως θα ολοκληρώσουν τις απαραίτητες διαδικασίες.

Άλλωστε, μετά από εντατικές συζητήσεις με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, η προθεσμία υποβολής προσφορών πήρε παράταση μέχρι τις 26 Ιουνίου 2020. Η παράταση της προθεσμίας προσφέρει, σύμφωνα με την Κομισιόν, τον επαρκή χρόνο για την ολοκλήρωση του συνόλου των απαραίτητων δράσεων.

«Στο μέτωπο της Εγνατίας έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, ωστόσο εκκρεμούν κρίσιμες δράσεις, αρκετές από τις οποίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν τις 20 Μαΐου του 2020», σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στην 5η Έκθεση ενισχυμένης εποπτείας.

Περιφερειακά λιμάνια

Όπως επισημαίνουν οι εμπειρογνώμονες της ΕΕ, η διαδικασία ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών λιμένων που συμφωνήθηκε με την προηγούμενη κυβέρνηση της χώρας έφερε στο προσκήνιο τις «υπό-παραχωρήσεις» για συγκεκριμένες δραστηριότητες για κάθε ένα από τα 10 λιμάνια.

Οι αρχές είναι θετικές στο να παρέχουν ευελιξία επιλογών, σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης, προκειμένου να αναζητηθεί η βέλτιστη λύση για κάθε ένα περιφερειακό λιμάνι.

Η συμφωνία για τις απαραίτητες αλλαγές νομοθετικού πλαισίου κλείδωσε τον Ιανουάριο του 2020 (τον προηγούμενο μήνα), παρέχοντας στο ΤΑΙΠΕΔ την ευελιξία επιλογών (υπό- παραχώρηση, πώληση μετοχών).

Μετά και την υιοθέτηση από τη Βουλή της απαραίτητης νομοθετικής ρύθμισης στις 12 Φεβρουαρίου, το ΤΑΙΠΕΔ προκήρυξε διαγωνισμό για την εξεύρεση εξωτερικών συμβούλων για τη διαδικασία πώλησης μετοχών για τέσσερα λιμάνια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider