Τι αλλάζει σε συντάξεις και εισφορές από το 2020

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι αλλάζει σε συντάξεις και εισφορές από το 2020
Αυξήσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και νέα κλίμακα ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες φέρνει το νέο έτος.

Αυξήσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και νέα κλίμακα ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες φέρνει το νέο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως τα μέσα Ιανουαρίου 2020.

Το νομοσχέδιο που φιλοδοξεί να διορθώσει τις αστοχίες του νόμου Κατρούγκαλου (κατόπιν των υποδείξεων του Συμβουλίου της Επικρατείας), θα περιλαμβάνει τρεις εμβληματικές αλλαγές, οι οποίες θα βελτιώσουν τη ζωή εκατομμυρίων συνταξιούχων και ασφαλισμένων.

Η πρώτη αλλαγή αφορά τα ποσοστά αναπλήρωσης, που θα φτάσουν πλέον έως και το 51% για 40-42 έτη ασφάλισης, έναντι 42,80% που είναι σήμερα. Η διάταξη αυτή ισοδυναμεί με αύξηση των κύριων συντάξεων έως και 230 ευρώ για όσους εργάζονται για περισσότερα από 30 έτη.

Η αύξηση θα είναι κλιμακωτή, όσο αυξάνονται τα συντάξιμα έτη. Δηλαδή το κέρδος από τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης θα κλιμακώνεται όσο προστίθενται έτη πληρωμένων εισφορών πάνω από την 30ετία.

Η αύξηση που θα επηρεάσει εκατοντάδες χιλιάδες συντάξεις (παλαιές, νέες και εκκρεμείς), θα έχει αναδρομική ημερομηνία έναρξης στις 4 Οκτωβρίου 2019.

Συνεπώς αυξήσεις που μεσοσταθμικά θα αγγίζουν τα 65 ευρώ το μήνα (συν αναδρομικά 4 μηνών) θα πάρουν άμεσα περίπου 60.000 συνταξιούχοι. Ωστόσο πολλοί θα δουν να αποτυπώνεται η βελτίωση λογιστικά μόνο στα χαρτιά, λόγω της προσωπικής διαφοράς.

Επικουρικές

Αυξήσεις από 5 έως 196 ευρώ θα δουν και 300.000 συνταξιούχοι με επικούριση, καθώς οι περικοπές που υπέστησαν το 2016 κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ.

Πρόκειται για ασφαλισμένους που έχασαν ποσά έως και πάνω από 200 ευρώ το 2016 και τώρα θα δουν αυξήσεις μεσοσταθμικά κατά 30%.

Εκτός από τη μηνιαία αύξηση, οι συνταξιούχοι θα λάβουν και αναδρομικά 4 μηνών.

Τις σημαντικότερες αυξήσεις θα δουν όσοι είχαν το μεγαλύτερο «ψαλίδι», δηλαδή μισθωτοί ΙΚΑ, τραπεζικοί υπάλληλοι, δημοτικοί υπάλληλοι και εμποροϋπάλληλοι, αλλά και δημόσιοι υπάλληλοι.

Εισφορές μη μισθωτών

Τέλος, σημαντική μείωση στις καταβαλλόμενες εισφορές θα δουν 900.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι πλέον θα έχουν το περιθώριο επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας

Οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις θα κυμαίνονται από 220 έως 576 ευρώ τον μήνα, ενώ οι επαγγελματίες θα επιλέγουν κάθε Δεκέμβριο, ανάμεσα σε 6 κατηγορίες, την κλίμακα που επιθυμούν να ενταχθούν.

Μια 7η υποκατώτατη κατηγορία στα 126 ευρώ θα ισχύει μόνο για τους νέους επαγγελματίες και επιστήμονες (πρ. ΟΑΕΕ και πρ. ΕΤΑΑ) με δραστηριότητα έως 5 ετών.

Το νέο σύστημα των 6 ασφαλιστικών κατηγοριών ελεύθερης επιλογής αναμένεται να οδηγήσει σε συντάξεις από 435 ευρώ για 15ετία ασφάλισης στην ελάχιστη κλίμακα, έως και πάνω από 1.500 ευρώ για 40ετία ασφάλισης στην 6η και υψηλότερη κλίμακα.

Οι αυτοαπασχολούμενοι με υποχρέωση ασφάλισης για επικουρική θα καταβάλλουν εισφορές σταθερού ποσού από 42 έως 61 ευρώ.

Αντίστοιχα, όσοι ασφαλίζονται υποχρεωτικά για πρόνοια (εφάπαξ) θα πληρώνουν επιπλέον από 26 έως 37 ευρώ κάθε μήνα. Και αυτές οι εισφορές θα είναι κατηγορίες σταθερών ποσών ελεύθερης επιλογής, χωρίς σύνδεση με τον κατώτατο μισθό.

Ελεύθερη επιλογή θα έχουν και οι αγρότες, καθώς και γι εκείνους θεσπίζονται έξι ασφαλιστικές κατηγορίες και μεταβατική περίοδος.

Στο κατώτερο επίπεδο θα προβλέπεται εισφορά 119 ευρώ για το 2020, η οποία θα αυξηθεί στα 121 ευρώ το 2021 και στα 124 το 2022. Στο έκτο και ανώτερο επίπεδο, η εισφορά θα ανέρχεται σε 319 ευρώ το 2020 και θα αυξηθεί στα 326 ευρώ το 2021 και στα 324 το 2022. Χαμηλότερη εισφορά θεσπίζεται για την πρώτη 5ετία ασφάλισης των αγροτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider