Τι αλλάζει στις εισφορές των μη μισθωτών από το 2020

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι αλλάζει στις εισφορές των μη μισθωτών από το 2020
Σενάρια για επαναφορά του συστήματος των ασφαλιστικών κλάσεων από το 2020 για τους μη μισθωτούς, επεξεργάζεται η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Σενάρια για επαναφορά του συστήματος των ασφαλιστικών κλάσεων από το 2020 για τους μη μισθωτούς επεξεργάζεται η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, στο πλαίσιο των αλλαγών που θα περιληφθούν στο νέο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Ειδικότερα, μετά και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα των εισφορών των μη μισθωτών, το υπουργείο θα νομοθετήσει αλλαγές στις εισφορές 1,4 εκατ. ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών.

Βασικό χαρακτηριστικό των αλλαγών που θα ισχύσουν από το 2020, θα είναι η αποσύνδεση των ασφαλιστικών κρατήσεων υπέρ κύριας ασφάλισης και υγείας των μη μισθωτών από το φορολογητέο εισόδημά τους.

Το βασικό σενάριο αφορά τη θέσπιση ασφαλιστικών κλάσεων ανάλογα με τα έτη ασφάλισης του εκάστοτε ασφαλισμένου, ενώ η κατώτατη κλάση θα είναι υποχρεωτική και θα κυμαίνεται γύρω στα 190-210 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα η κατώτερη εισφορά είναι χαμηλότερη και ανέρχεται μαζί με την εισφορά υγείας και τα 10 ευρώ για ανεργία σε 185,18 ευρώ (20% επί του κατώτατου μισθού των 650 ευρώ για κύρια ασφάλιση, 6,95% επί του ίδιου ποσού για εισφορά υγείας και 10 ευρώ τον μήνα για το λογαριασμό ανεργίας).

Οι επόμενες 2-3 κλάσεις θα είναι προαιρετικές, θα προβλέπουν υψηλότερες εισφορές, αλλά πιο συμφέρουσες από αυτές που ισχύουν σήμερα και θα οδηγούν σε υψηλότερες συντάξεις.

Ουσιαστικά οι μη μισθωτοί θα επιλέγουν όχι μόνο τις εισφορές τους, αλλά και το ύψος των μελλοντικών συντάξεών τους, ανάλογα με τις εισφορές που θα καταβάλλουν.

Επιπλέον εκτιμάται πως έτσι θα βελτιωθεί η εισπραξιμότητα του συστήματος, καθώς ο κάθε ασφαλισμένος θα επιλέγει το «πακέτο» εισφορών που μπορεί να πληρώσει και έτσι δεν θα είναι ασυνεπής στις δόσεις του.

Υπενθυμίζεται πως η απόφαση του ΣτΕ που έκρινε πως το ύψος των εισφορών των επαγγελματιών είναι αντισυνταγματικό, βασίστηκε στο γεγονός ότι υπολογίζονται στο 20% του εισοδήματός τους.

Ωστόσο από το 2019, η εισφορά έπεσε από 20% στο 13,33% του εισοδήματός τους, όμως η αλλαγή αυτή δεν πρόλαβε να ενσωματωθεί στο σκεπτικό του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider