Αξιοποιώντας τη θετική συγκυρία ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Δημήτρης Τσάκωνας βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες σε Νέα Υόρκη και Βοστώνη για συναντήσεις με επενδυτές.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσάκωνας επισκέφτηκε τις ΗΠΑ από τις 9 έως και τις 12 Σεπτεμβρίου για προγραμματισμένες συναντήσεις με θεσμικούς επενδυτές. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συναντήσεις αυτές αναλύθηκε το πρόγραμμα δανεισμού του επόμενου έτους και οι προοπτικές του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και η σμίκρυνση του spread έχουν καταστήσει το ελληνικό δημόσιο χρέος εξαιρετικά πιο διαχειρίσιμο σε σχέση με τις προβλέψεις του 2018.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο του ΟΔΔΗΧ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, το 2020 το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,2%, ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 1,4%, το ονομαστικό ΑΕΠ θα ανέλθει στα 196,8 δισ. ευρώ και το πρωτογενές πλεόνασμα θα ανέλθει σε 6,9 δισ. ευρώ. Τα επιτόκια δανεισμού που σχετίζονται με τα δάνεια του EFSF θα διαμορφωθούν στο 1,3%, ενώ το επιτόκιο δανεισμού από τις αγορές εκτιμάται στο 4,5%. 

Οι εκτιμήσεις αυτές είναι εξαιρετικά μετριοπαθείς, δεδομένου ότι η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου κινείται σήμερα στο 1,55% και το spread με το γερμανικό ομόλογο αναφοράς είναι στις 209 μονάδες βάσης, στα χαμηλότερα επίπεδα από το Δεκέμβριο του 2009.