Στην τελική ευθεία η έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην τελική ευθεία η έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ
Η πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να γίνει έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Σε διαδικασία δοκιμών βρίσκονται οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως από την Κυριακή θα ενεργοποιηθούν τα συστήματα για την έκδοση των 7,3 εκατ. εκκαθαριστικών και στη συνέχεια στα μέσα της εβδομάδας θα τρέξει ένας δεύτερος γύρος προκειμένου να προκύψουν οι δικαιούχοι απαλλαγής και εκπτώσεων κατά 50% με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς μέχρι το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο, τα εκκαθαριστικά του φόρου ακινήτων θα έχουν φορτωθεί στο Taxisnet.

Ο ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος μεσοσταθμικά κατά 22% σε σχέση με τα περσινά εκκαθαριστικά – οι μειώσεις κυμαίνονται ανάλογα με το ύψος της περιουσίας από 10% έως 30%.

Ο φόρος που θα προκύψει πρέπει να πληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις, εκτός και εάν η εφορία προχωρήσει σε συμψηφισμό της συνολικής οφειλής ΕΝΦΙΑ με ενδεχόμενη επιστροφή φόρου που έχει ο φορολογούμενος και ακόμη δεν του έχει καταβληθεί. Αν συμβεί αυτό, ο πολίτης θα χάσει το προνόμιο να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ σε μηνιαίες δόσεις καθώς μέρος ή το σύνολο του φόρου θα συμψηφιστεί με την επιστροφή που έχει προκύψει κατά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσής του.

Η πληρωμή της πρώτης δόσης θα πρέπει να γίνει έως τις 30 Σεπτεμβρίου, η οποία μάλιστα θα συμπέσει με την καταβολή της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider