«Ελλάδα – Γαλλία συμμαχία» ενόψει Eurogroup

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ελλάδα – Γαλλία συμμαχία» ενόψει Eurogroup
Στη σημερινή συνάντηση Σταϊκούρα - Λεμέρ αναμένεται να εξετασθούν διμερή θέματα οικονομικής συνεργασίας, αλλά και ζητήματα σχετικά με το επόμενο Eurogroup.

Ως «φιλέλληνας» και προσωπικότητα που γεφυρώνει διαφορές με επιτυχία μπορεί να χαρακτηριστεί ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, με τον οποίο θα συναντηθεί σήμερα στην Αθήνα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο Λεμέρ συνηθίζει να επισκέπτεται εν μέσω θέρους την Ελλάδα. Το είχε κάνει και τον Ιούνιο του 2017, οπότε είχε επισκεφτεί το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών και είχε συζητήσεις με τον τότε υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο. Τότε είχε εντυπωσιάσεις διότι ήταν εξαιρετικά ευγενής, προσιτός και κοινωνικός προς τους συντάκτες που καλύπτουν το ρεπορτάζ του υπουργείου.

Η αποτελεσματικότητα του Λεμέρ αποδείχθηκε στις κρίσιμες διαβουλεύσεις για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας τους ελληνικού χρέους τον Ιούνιο του 2018, αλλά και σε όλες τις σημαντικές συσκέψεις της Ευρωομάδας που αφορούν στην ολοκλήρωση της αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης, στις οποίες μπόρεσε επανειλημμένα να συμβιβάσει με επιτυχία πολλές από τις θέσεις Βορρά και Νότου.

Στη σημερινή συνάντηση Σταϊκούρα - Λεμέρ αναμένεται να εξετασθούν διμερή θέματα οικονομικής συνεργασίας, αλλά και ζητήματα σχετικά με το επόμενο Eurogroup.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας αναμένεται να ενημερώσει για την επιχειρούμενη αναμόρφωση του μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής, και κυρίως για την κυβερνητική πρόθεση για μείωση των φορολογικών βαρών, αλλά και για την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έχει κρατήσει χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών αναφορικά με την αμεσότητα της εφαρμογής των προεκλογικών δεσμεύσεων της Νέας Δημοκρατίας, καθώς προέχει να πείσει θεσμούς και κυρίως το Eurogroup ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό εφέτος και κυρίως ότι οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης δεν θα δημιουργήσουν δημοσιονομική τρύπα στον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ για το 2020.

Τη σχετική ενημέρωση αναμένεται να παράσχει και στον Γάλλο υπουργό Οικονομικών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider