Σενάρια για «σπάσιμο» του ΕΦΚΑ στα τρία και μείωση ασφαλιστικών εισφορών

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σενάρια για «σπάσιμο» του ΕΦΚΑ στα τρία και μείωση ασφαλιστικών εισφορών
Παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό δρομολογεί η νέα  πολιτική  ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, σε μια προσπάθεια να  αντιμετωπίσει προβλήματα κληρονομημένα από το παρελθόν, αλλά και νέα ζητήματα που προκύπτουν καθημερινά.

Ανοίγει η «βεντάλια» των παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό που δρομολογεί η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει προβλήματα κληρονομημένα από το παρελθόν, αλλά και αιτήματα επαγγελματικών φορέων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κ.κ. Γ.Βρούτσης και Ν.Μηταράκης επεξεργάζονται το σενάριο διαχωρισμού Ταμείων εντός του ΕΦΚΑ, αλλά και εκείνο της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών σε ορίζοντα τετραετίας.

Εν αναμονή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα ή μη των επίμαχων ρυθμίσεων του νόμου 4387/2016 (Ν. Κατρούγκαλου), οι επιτελείς της οδού Σταδίου μελετούν τη δυνατότητα διαχωρισμού εντός του ΕΦΚΑ των Ταμείων των μισθωτών, των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ένα τέτοιο πιθανό «σπάσιμο» του ΕΦΚΑ, θα άνοιγε τον δρόμο για την επαναφορά των ασφαλιστικών κλάσεων για επαγγελματίες και αγρότες και την επιλογή χαμηλού ή υψηλότερου ασφαλίστρου από τους ίδιους τους ασφαλισμένους.

Παράλληλα σχεδιάζεται η σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για εργοδότες και εργαζομένους κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε βάθος τετραετίας, αρχής γενομένης από το 2020.

Την εξαγγελία έχει κάνει προεκλογικά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και μένει να εξειδικευτεί ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει, από τους επικεφαλής του υπουργείου Εργασίας.

Πληροφορίες θέλουν η μείωση εισφορών να είναι ισόποση κάθε χρόνο (για εργοδότες και εργαζομένους) κατά 1,25% το 2020, κατά 1,25% το 2021, κατά 1,25% το 2022 και τέλος κατά
1,25% το 2023.

Ως αποτέλεσμα των μειώσεων αυτών, οι κρατήσεις υπέρ του ΕΦΚΑ θα πέσουν στο 18,75% το 2020, στο 17,5% το 2021, στο 16,25% το 2022 και τελικά στο 15% το 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider