Ποιούς επενδυτές θέλει η κυβέρνηση για το επταετές ομόλογο

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιούς επενδυτές θέλει η κυβέρνηση για το επταετές ομόλογο
Το Δημόσιο επιζητά να αντλήσει από τις αγορές 2 δισ. ευρώ για να πιάσει τον ετήσιο στόχο των 7 δισ. ευρώ.

Η ποιότητα των επενδυτών που θα αποκτήσουν το νέο επταετές ελληνικό ομόλογο είναι για την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών το πλέον σημαντικό στοιχείο της όλης διαδικασίας.

Έχοντας ήδη συγκεντρώσει το ποσό των 5 δισ. ευρώ από τις δύο προηγούμενες εκδόσεις πενταετών και δεκαετών ομολόγων, το Δημόσιο επιζητά να αντλήσει σήμερα από τις αγορές 2 δισ. ευρώ, για να πιάσει τον ετήσιο στόχο των 7 δισ. ευρώ, που έχει θέσει από την αρχή του έτους για το δανειακό πρόγραμμα του 2019.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν πως το επιτόκιο της έκδοσης θα κινηθεί κοντά στο 2%, όταν σήμερα στη δεκαετία η απόδοση είναι 2,3% και στην πενταετία 1,3%.

Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δίνει όλο του το βάρος στην ποιότητα των επενδυτών που θα αποκτήσουν το επταετές ομόλογο. Στις δύο προηγούμενες εκδόσεις ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους πέτυχε να προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων οίκων και να κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα τη συμμετοχή των hedge funds.

Γιατί αυτό είναι σημαντικό;

Διότι οι θεσμικοί επενδυτές τοποθετούνται μακροπρόθεσμα στα ομόλογα και δεν τα ρευστοποιούν με την πρώτη αναταραχή και αναποδιά όπως κάνουν τα hedge funds. Έτσι, οι τιμές των ομολόγων δεν μεταβάλλονται ακραία και οι επενδυτές δεν αισθάνονται ανασφάλεια.

Υπενθυμίζεται πως σε εξαιρετικής ποιότητας επενδυτές κατέληξε το δεκαετές ομόλογο που εξέδωσε τον Μάρτιο η Ελλάδα, ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Στην εν λόγω έκδοση μετείχαν περισσότεροι από 380 επενδυτές εκ των οποίων το 68% ήταν διαχειριστές κεφαλαίων, το 14,5% τράπεζες, το 11% hedge funds και το 4% ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία.

Μια τέτοια σύνθεση χρέους και ακόμη καλύτερη θα επιθυμούσε η κυβέρνηση και για το επταετές ομόλογο. Σε περίπτωση που οι προσφορές που υποβληθούν από τους ποιοτικούς αυτούς επενδυτές ξεπεράσουν το ζητούμενο ποσό, τότε η κυβέρνηση θα μπορούσε να αντλήσει περισσότερα από 2 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider