Αρμαγεδδών σε συντάξεις, ΕΚΑΣ, εφάπαξ και μερίσματα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αρμαγεδδών σε συντάξεις, ΕΚΑΣ, εφάπαξ και μερίσματα

Οι νέοι συνταξιούχοι, όσοι εισπράττουν επικουρικές συντάξεις, οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, όσοι λαμβάνουν μέρισμα από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων και όσοι δεν έχουν εισπράξει το εφάπαξ, συγκαταλέγονται στους μεγάλους χαμένους των αλλαγών που προβλέπει το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που πήρε χθες και το «πράσινο φως» από τους εκπροσώπους των Θεσμών, προβλέπεται μείωση των επικουρικών συντάξεων έως και 40% μέσω του επαναυπολογισμού τους. Από το «τσεκούρι» εξαιρούνται όσοι έχουν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης έως 1.300 ευρώ μεικτά (δηλαδή στα 1170 ευρώ καθαρά), δηλαδή η μειοψηφία των συνταξιούχων.

Οι νέοι συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις τους πετσοκομμένες, καθώς τα ποσοστά αναπλήρωσης μαζί με την εθνική σύνταξη των 345 ευρώ (για 15 έτη ασφάλισης) και των 384 ευρώ (από τα 20 έτη και πάνω) δίνουν χαμηλότερα ποσά ιδιαίτερα για τους υψηλόμισθους με πάνω από 25 έτη ασφάλισης, σε σχέση με ό,τι ίσχυε έως σήμερα και με νέα βάση υπολογισμού όλα τα έτη του εργασιακού βίου (σταδιακά).

Το πλαφόν στις πολλαπλές συντάξεις μειώνεται έως τις 31/12/2018 στα 3.072 ευρώ καθαρά και 2.304 ευρώ μεικτά ατομική σύνταξη συνυπολογιζομένων των εισφορών υγειονομικής περίθαλψης και αλληλεγγύης συνταξιούχων.

ΕΚΑΣ- Εφάπαξ- Εισφορές

Μειώνονται αναδρομικά από 1/1/2016 τα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων για 280.000 συνταξιούχους, ενώ για τα εφάπαξ που δεν έχουν αποδοθεί προβλέπεται νέος τρόπος υπολογισμού με χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης.

Παράλληλα, 120.000 συνταξιούχοι που εισπράττουν σήμερα ΕΚΑΣ 30 ευρώ, θα είναι οι πρώτοι που θα χάσουν το επίδομα, καθώς εισάγονται εισοδηματικά κριτήρια. Σταδιακά έως τα τέλη του 2019, καταργείται για όλους.

Με τις νέες διατάξεις οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται επί του φορολογητέου εισοδήματος με συντελεστές 20% για την κύρια ασφάλιση, 7% για την επικουρική, 6,95% για τον κλάδο της υγείας και 4% για το εφάπαξ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider