Οργή στις Βρυξέλλες για τα νέα μέτρα - Τι περιμένουν από τη νέα κυβέρνηση

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οργή στις Βρυξέλλες για τα νέα μέτρα - Τι περιμένουν από τη νέα κυβέρνηση
Άμεσες διαβουλεύσεις με τη νέα κυβέρνηση θα έχουν οι δανειστές μετά τις 7 Ιουλίου, χωρίς όμως να ζητήσουν νέα μέτρα πριν το τέλος του έτους. Τι αποκαλύπτει το insider.gr από το Λουξεμβούργο.

Ανταπόκριση από το Λουξεμβούργο

Δεν μπορούν να κρύψουν τη δυσαρέσκειά τους οι δανειστές για τις παροχές που νομοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές, χωρίς μάλιστα καμία διαβούλευση με τους δανειστές, όπως δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Το συμπέρασμα που προκύπτει, πάντως, από τις επαφές του insider.gr στο περιθώριο του πρόσφατου Eurogroup στο Λουξεμβούργο, είναι ότι δεν αναμένεται να ζητήσουν νέα μέτρα μέσα στο 2019, δίνοντας ένα περιθώριο χρόνου στη νέα κυβέρνηση να βρει τα «πατήματά» της, αναμένοντας να δουν και πού θα διαμορφωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος. Δεν αποκλείεται, όμως, να ζητηθούν νέα μέτρα από το 2020 εάν ο στόχος του πλεονάσματος δεν επιτευχθεί -κάτι που σημαίνει ότι δεν θα εγκριθεί και τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους τον προσεχή Δεκέμβριο.

Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα επιδιώξουν διαβουλεύσεις με τη νέα κυβέρνηση «χωρίς καθυστέρηση», προκειμένου να επισημάνουν τους κινδύνους αλλά και να βολιδοσκοπήσουν τις προθέσεις της. Ένας σημαντικός παράγοντας που επιτάσσει άμεσες επαφές με την νέα κυβέρνηση -εφόσον σχηματιστεί μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου- είναι η αλλαγή των ισορροπιών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά όργανα μετά τις ευρωεκλογές και σε αναμονή της επιλογής νέας ηγεσίας τους επόμενους μήνες. «Ο νέος επικεφαλής της Κομισιόν δεν θα θέλει να βρει μπροστά του το ελληνικό πρόβλημα, είναι βέβαιο θα ζητήσει από την τρέχουσα ηγεσία να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που έχουν προκύψει», αναφέρει στο insider.gr πηγή με γνώση των διαδικασιών.

Απογοήτευση και απαισιοδοξία για 120 δόσεις και αφορολόγητο

«Μέχρι πριν από έναν μήνα βλέπαμε το ποτήρι μισογεμάτο για την Ελλάδα, αλλά τα τελευταία μέτρα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση», ανέφεραν κοινοτικές πηγές στο insider.gr. «Δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η νέα κυβέρνηση, και δεν μας ενδιαφέρει, εμείς θα συνομιλήσουμε μαζί της αμέσως μόλις εκλεγεί για να διευθετήσουμε τα ζητήματα που έχουν προκύψει τους τελευταίους μήνες», είχε δηλώσει την προηγούμενη ημέρα ο κ. Ρέγκλινγκ.

Στην αιχμή του δόρατος βρίσκονται οι 120 δόσεις και η κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου, με τους Θεσμούς να διατυπώνουν έντονη ανησυχία, αλλά και απογοήτευση για τις νομοθετήσεις της «τελευταίας στιγμής». «Είναι θλιβερό ότι ακυρώνονται αυτά τα αναπτυξιακά μέτρα ότι δεν θα εφαρμοστούν τα φορολογικά μέτρα που είχαμε ήδη συμφωνήσει», είπε ο επικεφαλής του ESM σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, την Πέμπτη.

Ειδικά για τις 120 δόσεις, η ανησυχία των δανειστών επικεντρώνεται στο ενδεχόμενο σημαντικό μέρος των φορολογουμένων που έχουν κάνει ρύθμιση 12 δόσεων θα στραφούν στο νέο καθεστώς 10ετούς διάρκειας, καθώς και στη διάβρωση της κουλτούρας πληρωμών, αφού κάθε κυβέρνηση αλλάζει το πλαίσιο ευνοϊκής ρύθμισης των οφειλών. Πιο προβληματισμένοι εμφανίζονται για τα έσοδα έναντι των φορολογικών οφειλών, παρά των ασφαλιστικών, σύμφωνα με πληροφορίες, κυρίως λόγω του μεγάλου ποσοστού που -όπως έχει δείξει η εμπειρία- εγκαταλείπουν τη ρύθμιση. Αναφέρουν δε ότι οι πρώτες ενδείξεις δεν υποδηλώνουν σημαντική ανταπόκριση εκ μέρους των οφειλετών.

Φαίνεται, επίσης, να αμφισβητούν ανοιχτά τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης σχετικά με τον δημοσιονομικό αντίκτυπο αυτών των μέτρων, αν και ο κ. Ρέγκλινγκ υπογράμμισε ότι «έχουμε ακόμη έξι μήνες για να διαπιστώσουμε την επίδραση στο πρωτογενές πλεόνασμα». «Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο στόχος θα επιτευχθεί. Εμείς ανησυχούμε ότι τα πρόσφατα μέτρα θέτουν σε κίνδυνο τον στόχο, ωστόσο, έχουμε ακόμη έξι μήνες για να διαπιστώσουμε τι ακριβώς θα συμβεί», ανέφερε.

Τι περιμένουν οι δανειστές από τη νέα κυβέρνηση

Τήρηση των δεσμεύσεων για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2022 και επίσπευση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων περιμένουν οι Θεσμοί από τη νέα κυβέρνηση, σηματοδοτώντας έτσι μια επαναφορά της χώρας «σε τροχιά». «Είχαμε πολύ καλή συνεργασία με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επί τέσσερα χρόνια, οι τελευταίες εβδομάδες όμως δεν πήγαν καλά», αναφέρει υψηλόβαθμη ευρωπαϊκή πηγή.

Ειδικά για το πρωτογενές πλεόνασμα, πάντως, δεν θέλουν να προδικάσουν το αποτέλεσμα, αφού δεν αποκλείουν αυτό να επιτευχθεί δίνοντας ένα σημαντικό περιθώριο χρόνου στη νέα κυβέρνηση. «Ενδέχεται το πλεόνασμα να επιτευχθεί, αλλά για τους λάθος λόγους», αναφέρει στο insider.gr κοινοτική πηγή και εξηγεί ότι πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία των 120 δόσεων και, φυσικά, του τουρισμού. Το πρόβλημα είναι, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ότι το μείγμα των μέτρων που ψήφισε προεκλογικά η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι αναπτυξιακό. «Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι ανάπτυξη, αυτό θα πρέπει να ενδιαφέρει και τον ελληνικό λαό», διαμηνύουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider