Ρεγκλινγκ: Η μονομερής ψήφιση μέτρων από την Αθήνα παραβιάζει τη συμφωνία μας

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεγκλινγκ: Η μονομερής ψήφιση μέτρων από την Αθήνα παραβιάζει τη συμφωνία μας
Ιδιαίτερα ανήσυχοι οι δανειστές για τη διατήρηση του αφορολόγητου που θέτει σε κίνδυνο τον στόχο του 3,5% για το φετινό πλεόνασμα. Ανταπόκριση του insider.gr από το Λουξεμβούργο.

Ανταπόκριση από το Λουξεμβούργο

Ιδιαίτερη ανησυχία για τα μέτρα που νομοθέτησε πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση, χωρίς καμία διαβούλευση με τους Θεσμούς, εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της Ετήσιας Συνεδρίασης του Συμβουλίου των Διευθυντών σήμερα, Πέμπτη, στο Λουξεμβούργο.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος μετέφερε, ειδικότερα, τον έντονο προβληματισμό των δανειστών σχετικά με την πρόσφατη κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου από το 2020, με την κυβέρνηση να ακυρώνει προσυμφωνηθέντα και ήδη νομοθετημένα μέτρα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. «Είναι θλιβερό ότι ακυρώνονται αυτά τα αναπτυξιακά μέτρα ότι δεν θα εφαρμοστούν τα φορολογικά μέτρα που είχαμε ήδη συμφωνήσει», είπε χαρακτηριστικά.

Εξέφρασε δε αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσο θα επιτευχθεί το πλεόνασμα του 3,5% για το οποίο έχει δεσμευτεί έως το 2022 η ελληνική πλευρά. «Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο στόχος θα επιτευχθεί. Εμείς ανησυχούμε ότι τα πρόσφατα μέτρα θέτουν σε κίνδυνο τον στόχο, ωστόσο, έχουμε ακόμη έξι μήνες για να διαπιστώσουμε τι ακριβώς θα συμβεί», ανέφερε ο κ. Ρέγκλινγκ. «Έως τότε, θα υπάρχει νέα κυβέρνηση αλλά αυτό δεν έχει σημασία για εμάς. Δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η νέα κυβέρνηση, εμείς θα συνομιλήσουμε με όποια κυβέρνηση επιλέξει ο ελληνικός λαός προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα αυτά», είπε χαρακτηριστικά.

Στις δηλώσεις που παραχώρησαν πριν την έναρξη της συνεδρίασης στο κεντρικό κτήριο του ESM (φωτό), ο κ. Ρέγκλινγκ και ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο, προανήγγειλαν την έναρξη της έκθεσης αξιολόγησης που έχει αναθέσει ο ESM στον Χοακίν Αλμούνια σχετικά με το τρίτο μνημόνιο και τον πρώτο χρόνο της μεταμνημονιακής πορείας της χώρας. «Τον Αύγουστο του 2018 ολοκληρώθηκε το ελληνικό πρόγραμμα και η σχέση μας με την Ελλάδα είναι μακροχρόνια δεδομένου ότι αποτελούμε μακράν τον μεγαλύτερο πιστωτή της χώρας, με δάνεια που υπερβαίνουν τα 200 δισ. ευρώ», δήλωσε ο επικεφαλής του ESM.

Μεταμνημονιακές προκλήσεις επισημαίνει ο ESM

Στην ετήσια έκθεση που ενέκρινε το Συμβούλιο των Διευθυντών νωρίτερα, ο ESM επισημαίνει τις σημαντικές προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η Ελλάδα έναν περίπου χρόνο μετά την έξοδό της από τα προγράμματα.

  • Συγκεκριμένα, επισημαίνει την ανάγκη να διαφυλαχθεί δημοσιονομικός χώρος σε περίπτωση που προκύψουν δικαστικές αποφάσεις κατά ήδη νομοθετημένων μέτρων (όπως είναι τα δώρα στο Δημόσιο).
  • Επιπλέον, υπογραμμίζει την αναγκαιότητα υιοθέτηση αναπτυξιακών πολιτικών, καθώς και τη διατήρηση των ήδη εφαρμοσμένων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως είναι τα εργασιακά, και να μην αντιστραφούν.
  • Επαναφέρει δε το ζήτημα του Δημοσίου και την ανάγκη η δημόσια διοίκηση να γίνει πιο αποτελεσματική, όπως και η διαχείριση των επιχειρήσεων που ελέγχονται από το κράτος.
  • Σημειώνει δε ότι οι εν λόγω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνδυαστούν με ιδιωτικοποιήσεις και να ενταθούν οι προσπάθειες για προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider