Μήνυμα Ρέγκλινγκ στην Ελλάδα: Τηρείστε τις δεσμεύσεις για πλεόνασμα και μείωση αφορολόγητου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μήνυμα Ρέγκλινγκ στην Ελλάδα: Τηρείστε τις δεσμεύσεις για πλεόνασμα και μείωση αφορολόγητου
Η έκθεση του ESM τονίζει ότι θα πρέπει διευρυνθεί η φορολογική βάση στέλνοντάς «σήμα» προς την επόμενη κυβέρνηση, να τηρήσει τις δεσμεύσεις.

Διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την τήρηση του στόχου για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% ως το 2022 ζητά ο επικεφαλής του Ταμείου στην ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Η φετινή έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα αναφέρεται αναλυτικά στα επιτεύγματα που πέτυχε η ελληνική οικονομία τα προηγούμενα χρόνια στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM, καθώς και στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα στο μέλλον.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η χώρα κατάφερε το 2018 να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 4,3% του ΑΕΠ, πάνω από το στόχο και θυμίζει ότι ακυρώθηκε η μείωση των συντάξεων κάτι που συνεπάγεται επιπλέον δαπάνες. Επισημαίνει ότι για το μέλλον είναι σημαντικό «να συνδυάσει τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις με πολιτικές και δημόσιες επενδύσεις που στηρίζουν την οικονομική ανάκαμψη, ενισχύουν την εμπιστοσύνη της αγοράς και διατηρούν την ανάπτυξη.

Αφού κάνει αναλυτική αναφορά στα όσα πέτυχε η χώρα τα χρόνια των προγραμμάτων προσαρμογής (μείωση ελλείμματος, ελάφρυνση χρέους, μεταρρυθμίσεις, περιορισμός εργατικού κόστους κ.τλ.) η έκθεση τονίζει ότι θα πρέπει διευρυνθεί η φορολογική βάση στέλνοντάς «σήμα» προς την επόμενη κυβέρνηση (σ.σ. η τροπολογία για την ακύρωση του μέτρου έχει ψηφιστεί, ενώ και η ΝΔ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα εφάρμοζε το μέτρο).

«O ESM πέτυχε δυο ορόσημα το 2018. Την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας και την συμφωνία των ευρωπαίων ηγετών για ένα πακέτο εμβάνθυνσης της νομισματικής ένωσης, περλαμβανομένων βημάτων για την ενίσχυση του ESM», δηλώνει ο Κλάους Ρέγκλινγκ και σημειώνει ότι η Ελλάδα εξοικονόμησε πέρυσι 13 δισ. ευρώ σε τόκους, ποσό που αντιπροσωπεύει το 7% του ΑΕΠ της χώρας, χάρις στο φθηνό δανεισμό του Ταμείου.

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος, η έκθεση σημειώνει: «η Ελλάδα έτυχε σημαντικής ελάφρυνσης του χρέους τόσο από ιδιώτες πιστωτές το 2012 όσο και από τον επίσημο τομέα το 2011, το 2012, το 2016 και, λίγο πριν το τέλος του τρίτου προγράμματος, τον Ιούνιο του 2018. Όλα αυτά τα μέτρα βελτίωσαν τη δυναμική του χρέους». «Το χρέος της Ελλάδας αναμένεται να παραμείνει σε φθίνουσα πορεία, με ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης κάτω του 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω από το όριο του 20% μακροπρόθεσμα στο βασικό σενάριο», αναφέρει επίσης η έκθεση.

Ο επικεφαλής του ESM θυμίζει ότι μετά το πακέτο ελάφρυνσης χρέους που αποφασίστηκε πέρυσι η Ελλάδα δεν θα αρχίσει να πληρώνει για τα περισσότερα δάνεια του EFSF πριν από το 2033, ενώ η μέση διάρκεια του χρέους είναι πλέον 42,5 χρόνια.

Ο ίδιος όμως στο μήνυμά του σπεύδει να σημειώσει ότι η χώρα μας ανέλαβε τη δέσμευση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και «μεταξύ αυτών να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022», καθώς και να τηρεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες ειδικά σε ότι αφορά δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider