Eurogroup: Οι παροχές οδηγούν σε σοβαρές δημοσιονομικές αποκλίσεις

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eurogroup: Οι παροχές οδηγούν σε σοβαρές δημοσιονομικές αποκλίσεις
Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ αποσαφήνισε πως οι παροχές που ανακοίνωσε και ψήφισε η κυβέρνηση οδηγούν σε σοβαρές δημοσιονομικές αποκλίσεις.

Μπορεί όλοι να ανέμεναν πως στο σημερινό Eurogroup θα υιοθετούνταν χαμηλοί τόνοι για το πακέτο παροχών που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο αυτό δεν συνέβη.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ στην συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας του συμβουλίου ξεκαθάρισε πως οι παροχές οδηγούν εκτός του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ την Ελλάδα εφέτος. Ο επικεφαλής της Ευρωομάδας Μάριο Σεντένο ζήτησε να περιφρουρηθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί σημείωσε πως η Ελλάδα έχει δεσμευτεί σε συγκεκριμένους στόχους και την υιοθέτηση μεγάλων μεταρρυθμίσεων.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο Μάριο Σεντένο ανέφερε πως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης ενημέρωσε την Ελλάδα για το πακέτο μέτρων, προσθέτοντας πως αυτό βρίσκεται υπό αξιολόγηση.

«Περιμένουμε την έκθεση των θεσμών στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας. Σκοπεύουμε να συζητήσουμε για αυτό τον Ιούνιο στο πλαίσιο της τρίτης μεταμνημονιακής έκθεσης», είπε ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών και προσέθεσε: «Χρειάζεται αξιοπιστία και τήρηση των δεσμεύσεων, από όλες τις χώρες και από την Ελλάδα. Είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει στην πορεία ανάκαμψης των προηγούμενων ετών και να εμπεδώσει αίσθημα εμπιστοσύνης στους επενδυτές».

Λαμβάνοντας το λόγο ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ αποσαφήνισε πως οι παροχές που ανακοίνωσε και ψήφισε η κυβέρνηση οδηγούν σε σοβαρές δημοσιονομικές αποκλίσεις. «Ανησυχούμε γι’ αυτό. Δεν έχουμε μια πλήρη εκτίμηση, αλλά η προκαταρκτική μας πρόβλεψη υποδεικνύει ότι με αυτά τα μέτρα ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για εφέτος μπορεί να μην πιαστεί και μάλιστα με σημαντική απόκλιση», ανέφερε σχετικά. Παράλληλα, υπογράμμισε πως η σύνθεση του πακέτου μέτρων είναι προβληματική. «Τα μέτρα μπορεί να μην είναι φιλικά προς την ανάπτυξη μεσομακροπρόθεσμα», είπε.

Απαντώντας στο εάν η Ελλάδα άλλαξε μονομερώς του δημοσιονομικούς κανόνες είπε ότι αυτό δεν είναι απόλυτα σωστό. Συγκεκριμένα απάντησε τα εξής: «Η χώρα διατηρεί στον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ για φέτος αλλά υπάρχει ανησυχία από την πλευρά μας αν τα μέτρα που ελήφθησαν είναι συμβατά με αυτό. Υπάρχει δουλειά που πρέπει να γίνει επί αυτού και θα γίνει, αλλά αυτή τη στιγμή δεν θα πω ότι αμφισβητήθηκε ο στόχος για εφέτος. Γνωρίζετε ότι για το 2020 η Ελλάδα προτείνει μια χρήση του ταμειακού αποθέματος για να μειωθεί ο στόχος των πλεονασμάτων, αλλά αυτό θα χρειαστεί κάποιο χρόνο για να το δούμε στον προϋπολογισμό του 2020».

Ερωτηθείς για το ζήτημα της πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ ο Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε πως εκείνος προσωπικά τάσσεται υπέρ της πρόωρης αποπληρωμής του Ταμείου, καθώς είναι κάτι που στηρίζει τη βιωσιμότητα του χρέους. Όμως στο σημείο αυτό είπε πως η πρόωρη αποπληρωμή απαιτεί να δοθούν συγκεκριμένες εγκρίσεις από τα κράτη μέλη που μετέχουν στον EFSF και τοβESM. «Το αν γι’ αυτό υπάρχει αντίκτυπος από τις ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης πρέπει να περιμένουμε να το δούμε», είπε.

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί προσπάθησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους, χωρίς να το καταφέρει. Όπως είπε, επί του παρόντος γίνεται αξιολόγηση των μέτρων από τους θεσμούς και τα συμπεράσματα θα εξετασθούν στο επόμενο Eurogroup.

«Υπό την αυξημένη εποπτεία η χώρα έχει δεσμευτεί σε συγκεκριμένους στόχους και την υιοθέτηση μεγάλων μεταρρυθμίσεων. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν μπορεί να έχουν σημαντικό δημοσιονομικό αντίκτυπο και άρα συνέπειες για τους συμφωνηθέντες στόχους και τις απαιτήσεις. Είναι σημαντικό να συνεργαστούμε στενά για να πετύχουμε αυτό που θέλουμε όλοι, διατηρήσιμη ανάπτυξη», είπε.

Τέλος, επανέλαβε πως εκτός από τη δημοσιονομική πλευρά των μέτρων εξετάζεται και ο αντίκτυπος στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider