Σχετικά χαμηλούς τόνους αναμένεται να κρατήσει σήμερα το Eurogroup για το ζήτημα των ελληνικών παροχών, καθώς έχει αποφασιστεί ένα «άτυπο μορατόριουμ» έως τις Ευρωεκλογές. Ωστόσο, η ενόχληση των αξιωματούχων της ευρωζώνης για τις ελληνικές ενέργειες δεν κρύβεται, με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) να αντιμετωπίζει το ζήτημα των αποκλίσεων του ελληνικού προϋπολογισμού ως ζήτημα προσωπικής αξιοπιστίας.

Να σημειωθεί πως την Ελλάδα στη συνεδρίαση της Ευρωομάδας θα την εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και όχι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Τα μέτρα που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση όχι μόνον ξεπερνούν το δημοσιονομικό χώρο που είχε προβλεφθεί για το 2019, αλλά δεν έχουν και το αναπτυξιακό πρόσημο που θα επιθυμούσαν οι θεσμοί, προκειμένου να βοηθηθεί σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα η ταχύτερη ανάπτυξη της οικονομίας.

Για να γίνει αυτό πιο συγκεκριμένο, η κυβέρνηση έχει ήδη ψηφίσει παροχές ύψους 1,4 δισ. ευρώ, όταν ο δημοσιονομικός χώρος που έχει προβλεφθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομική Στρατηγικής που παρουσιάσθηκε στους θεσμούς ήταν στο 1,2 δισ. ευρώ.  Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστηρίζει πως τα 200 εκατ. ευρώ της υπέρβασης θα βρεθούν από την εισπρακτική επιτυχία της ρύθμισης των 120 δόσεων. Ωστόσο, αυτό σαν διαβεβαίωση δεν ικανοποίει τους θεσμούς, καθώς είναι μια απλή εκτίμηση. 

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, ο οποίος είναι διακυβερνητικός θεσμός, δεν θέλει να δώσει το «σήμα» στις αγορές πως οι χώρες που έχει δανείσει μπορούν να προχωρούν όποτε εκείνες το θέλουν σε πολιτικές πλειοδοσίες «ξεχνώντας» τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει έναντι του ESM και έναντι των φορολογουμένων όλης της ευρωζώνης.

Στη βάση αυτή αναμένεται πως, ειδικά μετά τις ευρωεκλογές, θα λάβει πρωτοβουλίες, ώστε ή ελληνική κυβέρνηση να παραμείνει προσηλωμένη στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Αν και πιθανότατα σήμερα στο Eurogroup ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ αναμένεται να προϊδεάσει για τις προθέσεις του Μηχανισμού, ωστόσο αυτές θα γίνουν πιο εμφανείς στην έκθεση αξιολόγησης που θα καταρτίσουν οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί και η οποία θα δημοσιοποιηθεί στις 5 Ιουνίου.

Τέλος, δεν είναι τυχαία η διαφοροποίηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη από τη συνολική πολιτική παροχών της κυβέρνησης και από τη θέση που έχει κρατήσει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ο κ. Χουλιαράκης, ο οποίος είναι ο αρχιτέκτονας της δημοσιονομικής αξιοπιστίας επί ΣΥΡΙΖΑ, φέρεται να μη συμφωνεί με μεγάλο μέρος του «θετικού πακέτου» που ψήφησε η κυβέρνηση, αλλά και με τον τρόπο που επελέγησαν και επικοινωνήθηκαν οι παροχές.