Την εκτίμησή του ότι το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα στηρίξει την προσπάθεια των τραπεζών στην κατεύθυνση μείωσης των κόκκινων δανείων εκφράζει ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές του οίκου, σε σημερινή έκθεσή τους, οι μεταρρυθμίσεις στο σύστημα, σύμφωνα με τις οποίες τα οικονομικώς αδύναμα ελληνικά νοικοκυριά μπορούν να προσπαθήσουν να αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους (νέος Νόμος Κατσέλη), κρίνονται θετικές και για τις τράπεζες, αλλά και για τις συναλλαγές με καλυμμένα ομόλογα.

Ο οίκος αναφέρει πως ο νέος Νόμος Κατσέλη θα πρέπει να παράσχει έναν πιο αποτελεσματικό μηχανισμό, προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα με τα προβληματικά μη εξυπηρετούμενα, να περιοριστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και πιθανότατα να υπάρξει μια κουλτούρα πιο πειθαρχημένων πληρωμών. Ο πλήρης αντίκτυπος του νέου Νόμου Κατσέλη θα εξαρτηθεί από τις λεπτομέρειες εφαρμογής και από το πώς θα χρησιμοποιηθεί το νέο πλαίσιο.

«Οι μεταρρυθμίσεις που έχουν σημειωθεί ενισχύουν τη θέση μας πως τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών θα μειωθούν περαιτέρω σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν οι τράπεζες θα επιδιώξουν επιθετικά κατασχέσεις ώστε να βελτιώσουν τις ανακτήσεις, ιδιαίτερα με δανειολήπτες οι οποίοι δεν προστατεύονται από το νέο Νόμο, καθώς μπορεί να είναι επιφυλακτικοί για τη φήμη που θα συνόδευε μια τέτοια ενέργεια», διαπιστώνει ο οίκος Fitch και καταλήγει: Εάν γίνει αντιληπτό ότι οι τράπεζες δεν είναι πρόθυμες για κατασχέσεις, αυτό θα μπορούσε να μειώσει την αποτελεσματικότητα του νέου πλαισίου στην κατεύθυνση της αποκατάστασης της πειθαρχίας των πληρωμών».