Συμφωνεί με την πρόωρη αποπληρωμή το ΔΝΤ – Ποια τα επόμενα βήματα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συμφωνεί με την πρόωρη αποπληρωμή το ΔΝΤ – Ποια τα επόμενα βήματα
Επαφές με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Πόουλ Τόμσεν είχε στην Ουάσιγκτον ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ικανοποιημένο το Ταμείο με τη βούληση της ελληνικής πλευράς για πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων. Τι ακολουθεί.

Στο… επόμενο βήμα, σε ό,τι αφορά την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων που έχει λάβει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ετοιμάζεται να περάσει η Ελλάδα, μετά τη θετική έκβαση που είχαν οι επαφές του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Ουάσιγκτον την Παρασκευή.

Ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε αρχικά με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και εν συνεχεία με τον Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου, Πόουλ Τόμσεν, προκειμένου να τους ενημερώσει για τη βούληση της Αθήνας να αποπληρώσει το μέρος εκείνων των δανείων που έχει «τσουχτερό» επιτόκιο.

Το ΔΝΤ εμφανίστηκε ικανοποιημένο από τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτό λένε οι πληροφορίες που έρχονται από την Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τις οποίες η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο ότι συμφωνεί με την πρόωρη αποπληρωμή.

Ποια είναι η διαδικασία

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί - για να εκκινήσει η πρόωρη αποπληρωμή - η Ελλάδα θα πρέπει να ενημερώσει επισήμως για τις προθέσεις της:

- το ΔΝΤ

- τον ESM

- το Eurogroup

Να σημειωθεί εδώ ότι για να αποπληρώσει πρόωρα η Ελλάδα μέρος των δανείων που έχει λάβει από το ΔΝΤ, απαιτείται έγκριση από τα κοινοβούλια ορισμένων χωρών, όπως η Γερμανία.

Στηρίζει ο ESM την πρόωρη αποπληρωμή

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), προκειμένου να προχωρήσει στην αποπληρωμή εκείνου του μέρους των δανείων του ΔΝΤ που φέρει πολύ υψηλό επιτόκιο.

Πριν από μερικά 24ωρα ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, χαρακτήρισε «θετικό σημάδι» τη βούληση της ελληνικής πλευράς να αποπληρώσει πρόωρα μέρος των δανείων που έχει λάβει από το ΔΝΤ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και ερωτηθείς για τη βούληση της Ελλάδας να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ, ο Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε: «Εάν η Ελλάδα θέλει να αποπληρώσει το ΔΝΤ νωρίτερα θα πρέπει να υπάρξουν διαβουλεύσεις με του πιστωτές της. Αλλά αυτό είναι ένα θετικό σημάδι».

Τι επιθυμεί να αποπληρώσει πρόωρα η Ελλάδα

Πρόκειται για δάνεια ονομαστικής αξίας 3,8 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν επιτόκιο 5,1%.

Η αποπληρωμή των συγκεκριμένων δανείων θα λειτουργήσει ευνοϊκά στην βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, καθώς θα αποσυρθούν ακριβές μεσοπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου.

Τι χρωστάει η Ελλάδα στο ΔΝΤ

Σήμερα η οφειλή της Ελλάδος προς το ΔΝΤ ανέρχεται σε 9,8 δισ. ευρώ, ποσό που θα μειωθεί στα 6 δισ. ευρώ εφόσον η Ελλάδα αποπληρώσει πρόωρα τα δάνεια του Ταμείου που ωριμάζουν την προσεχή διετία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider