Ντράγκι προς κυβερνήσεις: Επιταχύνετε τις μεταρρυθμίσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ντράγκι προς κυβερνήσεις: Επιταχύνετε τις μεταρρυθμίσεις
Ο κεντρικός τραπεζίτης προειδοποίησε πως η ανάπτυξη της Ευρωζώνης είναι αδύναμη, ενώ, όπως αποδεικνύουν οι σχετικοί δείκτες, το momentum θα είναι αδύναμο καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

«Σήμα» κινδύνου για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης απέστειλε το μεσημέρι της Τετάρτης ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, κατά την οποία αποφασίστηκε η διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα.

Από την Φρανκφούρτη, ο Ντράγκι προειδοποίησε πως η ανάπτυξη της Ευρωζώνης είναι αδύναμη, ενώ, όπως αποδεικνύουν οι σχετικοί δείκτες, το momentum θα είναι αδύναμο καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

«Διατηρούνται οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη, καθώς οι διεθνείς εξελίξεις επιδρούν αρνητικά», προειδοποίησε ο κεντρικός τραπεζίτης, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πως πρέπει να «επιταχυνθεί η διαδικασία εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων».

Ο Ντράγκι επαναδιατύπωσε την ετοιμότητα της ΕΚΤ να κάνει χρήση του συνόλου των διαθέσιμων εργαλείων της, ενώ επανέλαβε τη βεβαιότητά του πως «Η ΕΚΤ έχει πολλά όπλα στο οπλοστάσιό της».

Σε άλλο σημείο της καθιερωμένης του ομιλίας ο Ντράγκι δεσμεύθηκε πως η ΕΚΤ θα επανεξετάσει τον αντίκτυπο των αρνητικών επιτοκίων στην πορεία της οικονομίας, ενώ σε ό,τι αφορά τον νέο γύρο χορήγησης φθηνών δανείων προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες, εξήγησε πως είναι «πολύ νωρίς να μιλήσουμε για λεπτομέρειες για τα TLTROs».

«Ο πληθωρισμός θα κινηθεί πτωτικά τους προσεχείς μήνες», προειδοποίησε, επίσης.

Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς εμπορικές διενέξεις, ο Ντράγκι επισήμανε ότι οι απειλές για το εμπόριο ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στην πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης, ενώ σχολιάζοντας τις κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποίησε ότι «οι αμερικανικοί δασμοί πλήττουν το γενικό αίσθημα εμπιστοσύνης».

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η ΕΚΤ

Αμετάβλητα στα τρέχοντα επίπεδα ανακοίνωσε πως διατηρεί τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υπό το βάρος της ραγδαίας υποβάθμισης των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ειδικότερα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι παραμένει σταθερό στο 0% το βασικό επιτόκιο δανεισμού. Αμετάβλητο στο -0,4% διατηρεί η κεντρική τράπεζα και το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων.

Η ΕΚΤ δεσμεύθηκε για μια ακόμη φορά πως θα διατηρήσει στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ έγινε μια ημέρα νωρίτερα από ότι συνήθως (το ΔΣ της ΕΚΤ συνεδριάζει πάντα Πέμπτη), προκειμένου να παραστούν οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, που πραγματοποιείται στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider