Το ΔΝΤ εκπέμπει «SOS» για το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το ΔΝΤ εκπέμπει «SOS» για το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας
Προκλήσεις για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη βλέπει το ΔΝΤ στην έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Ουάσιγκτον.

Την επιστροφή αδυναμιών του παρελθόντος στην ελληνική οικονομία βλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αυτό προκύπτει από την έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook) που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα από την Ουάσιγκτον.

Το Ταμείο εκτιμά πως το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της Ελλάδος, όπως αυτό αποτυπώνεται στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, θα ανέλθει στο 2,7% του ΑΕΠ φέτος και στο 2,6% του ΑΕΠ το 2020. Να τονιστεί πως τον Οκτώβριο το ΔΝΤ τοποθετούσε το φετινό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδος μόλις στο 0,4% του ΑΕΠ.

Πάντως παρά την εξέλιξη αυτή το Ταμείο διατυπώνει θετικές εκτιμήσεις για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ, καθώς αναμένει πως η ανάπτυξη φέτος θα κυμανθεί στο 2,4% και το 2020 στο 2,2%. Το ΔΝΤ εκτιμά πως ο πληθωρισμός φέτος στην Ελλάδα θα αυξηθεί κατά 1,1% και θα ανέλθει στο 1,4% το 2020, ενώ για την ανεργία θεωρεί πως θα ανέλθει στο 18,5% φέτος και στο 17,5% το 2020.

Το διεθνές περιβάλλον

Σύμφωνα με το ΔΝΤ το περιβάλλον στην Ευρωζώνη, αλλά και ευρύτερα δεν είναι υποστηρικτικό και έχουν ανακύψει πιέσεις που απαιτούν συντονισμένες ενέργειες για να αντιμετωπιστούν.

Η νέα επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Γκίτα Γκοπίνα ανέφερε σήμερα πως ο διεθνής οργανισμός προβλέπει πως το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί εφέτος κατά 3,3% και κατά 3,6% το 2020. Για την Eυρωζώνη το ΔΝΤ αναθεώρησε από το 1,6%, στο 1,3% την εκτίμηση του για την εφετινή ανάπτυξη και στο 1,5% από 1,7% την πρόβλεψη για το ΑΕΠ του 2020. Το ΔΝΤ θεωρεί πως εφέτος η Γερμανία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,8%, έναντι 1,3% που έβλεπε τον Ιανουάριο και πλέον θεωρεί πως το 2020 θα αναπτυχθεί κατά 1,4% (από 1,6% προηγουμένως).

ΔΝΤ - Πίνακας

Η Γκίτα Γκοπίνα τόνισε πως η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνθηκε σημαντικά το δεύτερο εξάμηνο του 2018, αντανακλώντας μια σειρά από παράγοντες που επηρέασαν τις μεγάλες οικονομίες. Όπως είπε, η οικονομία της ζώνης του ευρώ έχασε πολύ μεγαλύτερη δυναμική από ό, τι αναμενόταν, καθώς η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων αποδυναμώθηκε. Ενδεικτικά ανέφερε πως η παραγωγή αυτοκινήτων στη Γερμανία διαταράχθηκε από την εισαγωγή νέων προτύπων για τις εκπομπές ρύπων, οι επενδύσεις στην Ιταλία μειώθηκαν, εν μέσω αναταραχής στην αγορά ομολόγων της χώρας και η εξωτερική ζήτηση, ειδικά από την Ασία, υποχώρησε.

Στη βάση αυτή η επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ ανέφερε πως η παγκόσμια ανάπτυξη θα μπορούσε να αναταχθεί ταχύτερα εάν οι εμπορικές διαφορές επιλυθούν γρήγορα και πως μια περαιτέρω κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων και μια αύξηση της πολιτικής αβεβαιότητας θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν περαιτέρω την ανάπτυξη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider