Ανοίγει ο δρόμος για τα distress funds στην Ελλάδα

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανοίγει ο δρόμος για τα distress funds στην Ελλάδα

Τον δρόμο για ευκαιριακά distress funds ανοίγουν οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων καθώς αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως για τη πώληση χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων.

Τι είναι όμως τα distress funds; Πρόκειται για επιχειρηματικά κεφάλαια που τοποθετούνται στην αγορά υπερχρεωμένων επιχειρήσεων με υποθηκευμένα στοιχεία ενεργητικού όπως για παράδειγμα ακίνητα. Αγοράζουν συνήθως χαρτοφυλάκια δανείων με τιμή σημαντικά χαμηλότερη από την ονομαστική τους αξία. Οι «εκπτώσεις» αυτές ξεπερνούν συνήθως το 50% ή ακόμη και το 75% της ονομαστικής αξίας του χαρτοφυλακίου.

Στο στόχαστρο των ευκαιριακών αυτών επενδυτών μπαίνει και η Ελλάδα, καθώς οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια ύψους περίπου 70 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη έχουν αρχίσει τις διερευνητικές επαφές τρανταχτά ονόματα της αγοράς χρέους όπως η Oaktree Capital ο μεγαλύτερος distress επενδυτής του κόσμου που διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 91 δισ. δολαρίων, η Apollo Management, η Lone Star, η Blackstone, η Cerberus management κ.α.

Τα ευκαιριακά αυτά κεφάλαια προερχόμενα κυρίως από τις ΗΠΑ έχουν αναπτύξει έντονη δραστηριότητα στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης χρέους και ειδικά στις πιο προβληματικές χώρες όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

To 2014 καταγράφηκαν πωλήσεις χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 91 δισ. ευρώ στην Ευρώπη σύμφωνα με την PWC, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2015 οι πωλήσεις έφτασαν τα 55 δισ. Ποσοστό άνω του 80% αυτών των χαρτοφυλακίων αφορούσε δάνεια εξασφαλισμένα με επαγγελματικά ή οικιστικά ακίνητα.

Συνολικά υπολογίζεται ότι τη χρονική περίοδο 2010-2014 οι ευρωπαϊκές τράπεζες πούλησαν χαρτοφυλάκια δανείων συνολικής ονομαστικής αξίας 250 δισ. Τα περισσότερα από αυτά προήλθαν από βρετανικές και ιρλανδικές τράπεζες, ενώ δάνεια 45 δισ. πουλήθηκαν από ισπανικές τράπεζες

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider