Μέσα στο 2019 η πρόωρη εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μέσα στο 2019 η πρόωρη εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ
Πληροφορίες του insider.gr αναφέρουν πως το ποσό που εξετάζει να αποπληρώσει πρόωρα η Ελλάδα θα κινηθεί κοντά στα 3,8 δισ. ευρώ. 

Με τον πλέον επίσημο τρόπο επιβεβαιώθηκε από Ελλάδα και ΔΝΤ πως επίκειται η πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Αρχικά ο εκπρόσωπος της Ελλάδος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο Μιχάλης Ψαλιδόπουλος έκανε τη σχετική ανακοίνωση προς το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ. Όπως ανάφερε, «οι ελληνικές αρχές στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής διαχείρισης του χρέους και σε διαβούλευση με τους ευρωπαίους εταίρους τους εξετάζουν περαιτέρω ενέργειες για τη βελτίωση του προφίλ του χρέους, συμπεριλαμβανομένης της πρόωρης εξόφλησης στο ΔΝΤ».

Ακολούθως, σχετικά αναφορά έγινε και στην έκθεση του ΔΝΤ και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο που εξετάζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Όπως σημειώνεται εκει, στο τέλος Ιανουαρίου 2019 η Ελλάδα είχε οφειλές ύψους 9,5 δισ. ευρώ (7,7 δισ. SDR) προς το Ταμείο, ποσό που αντιστοιχεί στο 318% της ποσόστωσης της χώρας στο διεθνή οργανισμό. Αποκαλύπτεται δε πως η Ελλάδα διερευνά την προ- πληρωμή του ακριβού μέρους των δανείων αυτών - ποσά που υπόκεινται σε προσαυξήσεις- συνολικού ύψους 5,68 δισ. ευρώ (4,6 δισ. SDR).

Πληροφορίες του insider.gr αναφέρουν πάντως πως το ποσό που εξετάζει να αποπληρώσει πρόωρα η Ελλάδα θα κινηθεί κοντά στα 3,8 δισ. ευρώ.

Να τονισθεί πως από την ανάλυση βιωσιμότητας που διεξήγαγε το ΔΝΤ το ελληνικό χρέος χαρακτηρίζεται ως μεσοπρόθεσμα βιώσιμο. «Η τάση του χρέους προς το ΑΕΠ είναι πτωτική , ενώ οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες θα παραμείνουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ καθ 'όλη την περίοδο αναφοράς», σημειώνεται στην έκθεση και προστίθεται πως σε ορίζοντα δεκαετίας οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες θα ανέλθουν στο 8% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο.

Όπως σημειώνεται, η Ελλάδα αποχώρησε από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης με ένα μεγάλο ταμειακό απόθεμα και στο τέλος του 2018 τα διαθέσιμα της ελληνικής κυβέρνησης υπολογίζονταν σε περίπου 30 δισ. ευρώ, ήτοι στο 16% του ΑΕΠ ή στο 101% των εφετινών πληρωμών εξυπηρέτησης του χρέους.

Το προσωπικό του ΔΝΤ εκτιμά ότι το ταμειακό μαξιλάρι της Ελλάδος θα μειωθεί στο τέλος του 2019 σε περίπου 23 δισ. ευρώ, ήτοι στο 12% του ΑΕΠ ή στο 112% του χρέους που πρέπει να πληρωθεί το 2020 και σταδιακά θα μειωθεί στα επίπεδα των 10 δισ. ευρώ μέχρι το 2024.

«Οι ελληνικές αρχές σχεδιάζουν τακτικές δανειοληψίες από τις αγορές και σταδιακή εξάντληση του ταμειακού τους αποθέματος. Το κυβερνητικό σχέδιο χρηματοδότησης προβλέπει την έκδοση περίπου 7 δισ. ευρώ μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων ομολόγων το 2019 και 2 με 5 δισ. ευρώ ετησίως τα έτη μεταξύ 2020-23, με το ακριβές ποσό να εξαρτάται από τις συνθήκες της αγοράς και τους στόχους της διαχείρισης», αναφέρεται στην έκθεση.

Στη βάση αυτή το ΔΝΤ σημειώνει πως αν και «το χρέος ανά εργαζόμενο» στην Ελλάδα είναι σημαντικά υψηλότερο από ό, τι σε πολλές χώρες της ζώνης του ευρώ, ωστόσο «η εξυπηρέτηση του χρέους ανά εργαζόμενο» είναι συγκρίσιμη με εκείνη των άλλων χωρών της ευρωζώνης, δεδομένου του ευνοϊκού προφίλ αποπληρωμής του ελληνικού χρέους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider