Eurogroup: Ραντεβού τον Απρίλιο για τη δόση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eurogroup: Ραντεβού τον Απρίλιο για τη δόση
Στο επόμενο Eurogroup, αυτό του Απριλίου, μεταφέρεται η διαδικασία λήψης απόφασης για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ

Η συζήτηση για την Ελλάδα ολοκληρώθηκε χωρίς τη λήψη κάποιας απόφασης για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ από την ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος ολοκληρώθηκε, κάτι που εξάλλου ήταν αναμενόμενο, σύμφωνα με πηγή της ευρωζώνης.

Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, η συζήτηση ήταν σύντομη και σε θετικό κλίμα, ενώ οι θεσμοί εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η εφαρμογή όλων των συμφωνηθέντων θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το EuroWorking Group της 25ης Μαρτίου, προκειμένου να ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση στο Eurogroup της 5ης Απριλίου, στο Βουκουρέστι.

Το μεγάλο «αγκάθι» στη διαδικασία δεν είναι άλλο από το Νόμο Κατσέλη και τις αλλαγές σε αυτό. Σε αυτό το μέτωπο διαπιστώθηκε πρόοδος στις συζητήσεις μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ξεκαθαρίσει η διαδικασία.

Παράλληλα στα θέματα που απασχόλησαν το Eurogroup εντάχθηκε και η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, θέμα για το οποίο αναμένονται από τις ελληνικές αρχές περαιτέρω στοιχεία.

Στο θέμα του Νόμου Κατσέλη ο αναφέρθηκε και ο Βάλντις Ντομπρόφσκις. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν είπε πως «το βασικό ανοιχτό θέμα είναι ο πτωχευτικός νόμος για τα ακίνητα, ο λεγόμενος νόμος Κατσέλη. Η αναφορά της προηγούμενης εβδομάδας καταγράφει κι εδώ σημαντική πρόοδο αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί που πρέπει».

Άλλα ανοιχτά θέματα είναι η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, αλλά και ο ΦΠΑ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ένα θέμα που ενοχλεί ιδιαίτερα την Γερμανία, αν και ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών δεν ήθελε να το αναλύσει περαιτέρω».

Ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί επισήμανε μεν ότι η έκθεση της Κομισιόν «έδειξε ξεκάθαρη πρόοδο σε σχεδόν όλα τα θέματα» και πως από τα 16 προαπαιτούμενα, «τα 13 θεωρούνται λυμένα και τα υπόλοιπα είναι σε σωστό δρόμο». Ομως, ο Μοσκοβισί σημείωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να αποφασιστεί σήμερα η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, από τα κέρδη των ομολόγων. «Θα επικεντρώσουμε τη συζήτηση στον λεγόμενο νόμο Κατσέλη. Εχει γίνει μεγάλη πρόοδος, αλλά πρέπει να λυθούν κάποια θέματα. Με καλή θέληση και δουλειά, τις επόμενες ημέρες πιστεύω θα μπορέσουμε να κλείσουμε όλα τα θέματα και να αποφασίσουμε την εκταμίευση το αργότερο στο επόμενο Eurogroup, τον Απρίλιο. Είναι πολύ νωρίς για να αποφασίσουμε σήμερα την εκταμίευση. Αλλά το μήνυμα σήμερα ελπίζω να είναι θετικό για την Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μοσκοβισί.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο δήλωσε ότι θα αξιολογηθεί η πρόοδος που έχει κάνει η Ελλάδα στις μεταρρυθμίσεις και σημείωσε ότι υπάρχει «αρκετά θετικό αίσθημα». «Εχει γίνει αρκετή δουλειά τις τελευταίες ημέρες. Είμαστε πολύ κοντά για να κλείσουν οι εκκρεμότητες», δήλωσε ο Πορτογάλος και συμπλήρωσε «Την τελευταία εβδομάδα η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές με το 10ετές ομόλογο. Αυτά είναι πολύ καλά νέα για την Ελλάδα».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Ολαφ Σολτς, σημείωσε «Υπάρχει μεγάλη πρόοδος. Θα δούμε στη συνεδρίαση πού ακριβώς βρισκόμαστε», ενώ ο Σλοβάκος ομόλογός του, Πίτερ Κάζιμιρ, δήλωσε: «Είναι σημαντική η εφαρμογή των μέτρων».

Η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο ανέφερε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ σημειώνοντας ότι υπάρχουν ορισμένα εκκρεμή ζητήματα που μένει να αποσαφηνισθούν και αυτό μπορεί να γίνει τις επόμενες λίγες εβδομάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider