Ανοίγει ο δρόμος για παρεμβάσεις στα τουριστικά δημόσια κτήματα

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανοίγει ο δρόμος για παρεμβάσεις στα τουριστικά δημόσια κτήματα

Ειδική επιτροπή που θα γνωμοδοτεί για την εκτέλεση έργων σε αιγιαλούς και παραλίες που έχουν χαρακτηριστεί τουριστικά δημόσια κτήματα συνέστησαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά.

Η σύσταση της επιτροπής σχετίζεται με την ευελιξία που ο νομοθέτης έχει θελήσει να δώσει στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τον αιγιαλό. Και αυτή η ευελιξία έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

Με τους Ν. 3986/2011 και 4179/2013 επετράπη η απευθείας παραχώρηση της χρήσης αιγιαλού και παραλίας, αλλά και η κατασκευή ή επέκταση λιμενικών έργων και οι προσχώσεις στις περιοχές όπου πραγματοποιούνται ειδικά σχέδια χωρικής ανάπτυξης δημοσίων ή ιδιωτικών στρατηγικών επενδύσεων. Ο Ν. 3982/2011 έδωσε το ίδιο δικαίωμα σε εταιρείες ανάπτυξης επιχειρηματικών πάρκων. Ο Ν. 4254/2014 νομιμοποίησε αυθαίρετα σε τουριστικούς λιμένες που έχουν περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ. Ο Ν. 4179/2013 μείωσε από τα 100 μέτρα στα 50 μ. την ελάχιστη απόσταση των κτιρίων από τον αιγιαλό στα «τουριστικά χωριά».

Ο 4002/2011 επέτρεψε την εκτέλεση προσωρινών ή μόνιμων έργων σε αιγιαλό και παραλία που έχουν χαρακτηριστεί τουριστικά δημόσια κτήματα. Ως τουριστικό δημόσιο κτήμα χαρακτηρίζεται ένα ακίνητο που ανήκει στο Δημόσιο (κτίσματα, τμήματα αιγιαλών, ή ακαλύπτων χώρων κλπ.) και είναι χρήσιμο για την ανάπτυξη του τουρισμού. Ο χαρακτηρισμός γίνεται με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται μετά από πρόταση του υπουργού Οικονομικών μετά από τη σύμφωνη γνώμη της Διοίκησης του ΕΟΤ.

Αντικείμενο της προαναφερόμενης επιτροπής είναι η εξέταση και η διατύπωση γνώμης προς τους υπουργούς Οικονομικών και Τουρισμού για τη συνδρομή των προϋποθέσεων εκτέλεσης προσωρινών ή μόνιμων έργων επί αιγιαλού και παραλίας, που έχουν χαρακτηριστεί τουριστικά δημόσια κτήματα, καθώς και στον συνεχόμενο ή στον παρακείμενο σε αυτές θαλάσσιο χώρο, κατόπιν υποβολής αίτησης από τον ενδιαφερόμενο, η οποία θα συνοδεύεται από τον φάκελο και τις μελέτες που προβλέπονται από την νομοθεσία, στην αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, η αίτηση με τον τεχνικό φάκελο συνοδευόμενο από τις παρατηρήσεις της Κτηματικής Υπηρεσίας θα διαβιβάζεται στον γραμματέα της επιτροπής εντός δύο μηνών. Όπως ξεκαθαρίζεται, η επιτροπή, στο πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων της, θα μπορεί να διενεργεί αυτοψίες, καθώς και να ζητεί πληροφορίες, τεχνικά ή άλλα στοιχεία από τους κατά τόπον αρμόδιους φορείς.

Εφόσον υπάρχουν αιτήματα προς εξέταση, η επιτροπή θα συνεδριάζει μία φορά το μήνα, στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider