Προστασία πρώτης κατοικίας: Η υβριδική λύση της κυβέρνησης και το «δώρο» στις τράπεζες

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προστασία πρώτης κατοικίας: Η υβριδική λύση της κυβέρνησης και το «δώρο» στις τράπεζες
Μια υβριδική λύση για τα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας κατέθεσε χθες η κυβέρνηση στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών.

Μια υβριδική λύση για τα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας κατέθεσε χθες η κυβέρνηση στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, κάνοντας ένα βήμα πίσω, καθώς φαίνεται να υπερισχύει η ανάγκη για συμβιβασμό έναντι των προεκλογικών εξαγγελιών.

Η εν λόγω πρόταση προβλέπει αφενός ένα όριο προστασίας που αγγίζει τα 200.000 ευρώ σε αντικειμενική αξία, αφετέρου προβλέπει τη δυνατότητα προστασίας της κατοικίας όσων έχουν δάνειο με ανεξόφλητο υπόλοιπο χαμηλότερο των 150.000 ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση διασφαλίζει ότι της προστασίας του νόμου θα τύχουν δανειολήπτες με μεσαία και μικρά εισοδήματα και πως θα μείνουν εκτός της προστασίας άτομα με οικονομική επιφάνεια που σκόπιμα δεν πληρώνουν τα δάνεια τους.

Προκειμένου να δεχτούν τη συγκεκριμένη πρόταση η κυβέρνηση προτάσσει στους τραπεζίτες την επιδότηση της δόσης δανείου, η οποία θα καλύπτει ακόμη και το 1/3 της μηνιαίας δόσης των δανειοληπτών που θα ενταχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας.

Αυτή η επιδότηση είναι το «τυράκι» του όλου σχήματος, καθώς υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να ενισχύσει τα έντοκα έσοδα των τραπεζών έως και 200 εκατ. ευρώ ανά έτος (στο σύνολο των τραπεζων), ενώ παράλληλα θα παρείχε το κίνητρο σε χιλιάδες δανειολήπτες να είναι συνεπής στην αποπληρωμή των δανείων τους.

Έτσι, και το απόθεμα των «κόκκινων δανείων» των τραπεζών θα μειωνόταν αισθητά και θα μπορούσαν, εφόσον το επέλεγαν, να προχωρήσουν στην πώληση ενήμερων ενυπόθηκων δανείων, κάτι που σήμερα μπορεί να το κάνουν σε περιορισμένο βαθμό.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν πως το σύνολο της κυβερνητικής πρότασης είναι υπό επεξεργασία και πως οι αποφάσεις θα ληφθούν στις επόμενες ημέρες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider