Πού «κλειδώνει» η αύξηση του κατώτατου μισθού

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πού «κλειδώνει» η αύξηση του κατώτατου μισθού
Την επόμενη εβδομάδα ανακοινώνεται ο νέος κατώτατος μισθός o οποίος σύμφωνα με πληροφορίες θα κυμανθεί μεταξύ 630 και 640 ευρώ, γεγονός που μεταφράζεται σε αύξηση μεταξύ 8% και 10%.

Την επόμενη εβδομάδα ανακοινώνεται ο νέος κατώτατος μισθός o οποίος σύμφωνα με πληροφορίες θα κυμανθεί μεταξύ 630 και 640 ευρώ, γεγονός που μεταφράζεται σε αύξηση μεταξύ 8% και 10%.

Ο νέος μισθός θα ισχύει από την επόμενη Παρασκευή 1n Φεβρουαρίου και θα επηρεάσει άμεσα τις αποδοχές τουλάχιστον 400.000 μισθωτών, ενώ άλλοι 300.000 θα ωφεληθούν από την αύξηση των 14 επιδομάτων τα οποία θα συμπαρασύρει (επίδομα ανεργίας, παροχές μητρότητας, ειδικό εποχικό επίδομα, επίδομα επίσχεσης εργασίας, επίδομα διαθεσιμότητας, αποζημίωση ασκούμενων σπουδαστών κ.α.)

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, εντός της επόμενης εβδομάδας θα πρέπει να συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, ώστε ακολούθως να υπογραφεί από την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου η επίμαχη υπουργική απόφαση με την οποία θα αυξάνεται ο κατώτατος μισθός και θα καταργείται σ υποκατώτατσς. Την τελική ανακοίνωση θα κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Το πόρισμα της Επιτροπής των πέντε εμπειρογνωμόνων το οποίο και παρουσίασε χθες στους θεσμούς η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου προτείνει αύξηση από 5% έως 10%.

Σύμφωνα με το πόρισμα η αύξηση δεν αναμένεται να επιβραδύνει τη συντελούμενη ανάκαμψη της απασχόλησης και δεν θα θέσει σε κίνδυνο την ανάκτηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας.

Στο χθεσινό ραντεβού με τους θεσμούς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανέλαβε ότι είναι σύμφωνη με την αύξηση του κατώτατου μισθού, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτή θα πρέπει να είναι προσεκτική.

Ο κατώτατος μισθός είναι σήμερα 586,08 ευρώ μεικτά για άγαμο νεοπροσλαμβανόμενο χωρίς
προϋπηρεσία και χωρίς ειδικότητα, ενώ το ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη είναι 26,18 ευρώ.

Οι νέοι έως 25 ετών θα έχουν τη μεγαλύτερη αύξηση από όλους τους μισθωτούς, καθώς θα
καταγράψουν βελτίωση των εισοδημάτων τους άνω του 15%-20% με την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού.

Η συγκεκριμένη ομάδα εργαζομένων θα καρπωθεί την επιδότηση του 50% των εργοδοτικών εισφορών για σύνταξη, ως αντιστάθμισμα στην απότομη αύξηση των αποδοχών τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider