Lagarde: Συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις «καλή τη πίστει»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Lagarde: Συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις «καλή τη πίστει»

«Τα νούμερα πρέπει να βγαίνουν. Αυτές είναι οι μαγικές λέξεις». Αυτό τόνισε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Christine Lagarde σε συνέντευξη της στο Bloomberg σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα σημειώνοντας ότι το Ταμείο συνεχίζει να επικεντρώνεται στην Ελλάδα με διαπραγματεύσεις που γίνονται καλόπιστα.

Καλούμενη να σχολιάσει τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τη διαρροή των συνομιλιών Thomsen-Velculescu από τα Wikileaks η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ παραδέχθηκε ότι οι σχέσεις με την ελληνική κυβέρνηση, «έχουν πολλά πάνω-κάτω» τα τελευταία έξι χρόνια αλλά πρόσθεσε ότι «θα συνεχίσουμε, γιατί είμαστε εκεί για τους πολίτες».

«Προσκληθήκαμε από τις ελληνικές αρχές να εμπλακούμε στο πρόγραμμα και να βοηθήσουμε την ελληνική οικονομία. Αυτό θα πρέπει να το κάνουμε με διαφάνεια. Δεν μπορούμε να κλείσουμε συμφωνία στο παρασκήνιο. Πρέπει να το κάνουμε όπως το κάνουμε με όλες τις χώρες. Είμαστε ανεξάρτητη αρχή», σημείωσε.

Είπε πως το Ταμείο ζητά μέτρα, τα οποία θα διαρκέσουν και θα παραμείνουν πολύ μετά την αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα. «Εάν τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι χαμηλότερα, γιατί αυτό χρειάζεται η ελληνική κυβέρνηση και οι πολίτες, τότε η ελάφρυνση χρέους πρέπει να είναι μεγαλύτερη μακροπρόθεσμα, γιατί αυτό χρειάζεται για να βγαίνουν τα νούμερα».

Η Christine Lagarde σημείωσε πως στόχος είναι αφενός να αποκατασταθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα της χώρας και να γίνει βιώσιμο το χρέος της και αφετέρου να αποκτήσει η ελληνική οικονομία την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα και τις δομικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται για να είναι ανεξάρτητη.

Αναθέωρηση προς τα κάτω για την παγκόσμια οικονομία

To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα αναθεωρήσει την επόμενη εβδομάδα προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, όπως άφησε να εννοηθεί η Lagarde στην ίδια ομιλία.

«Οι παγκόσμιες προοπτικές έχουν εξασθενήσει τους τελευταίους έξι μήνες, επομένως μπορεί να (εικάσετε) από αυτό ότι θα υπάρξει μία ελαφρά αναθεώρηση (στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ)», δήλωσε η Λαγκάρντ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider