Έκθεση-φωτιά για το Eurogroup ετοιμάζει η Διεθνής Διαφάνεια

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έκθεση-φωτιά για το Eurogroup ετοιμάζει η Διεθνής Διαφάνεια
Έκθεση 50 σελίδων έχει καταρτίσει η οργάνωση με έδρα το Βερολίνο στην οποία γίνονται πυκνές αναφορές στην Ελλάδα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του insider.gr.

Στο μικροσκόπιο της Διεθνούς Διαφάνειας έχει μπει το Eurogroup και κατά πόσο αποτελεί έναν διαφανή θεσμό, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του insider.gr.

Πηγές με γνώση των ερευνών αναφέρουν ότι τα κεντρικά γραφεία της Διεθνούς Διαφάνειας στο Βερολίνο έχουν ήδη καταρτίσει έκθεση 50 σελίδων η οποία εξάγει πολύτιμα συμπεράσματα σχετικά με τη διαφάνεια των διαδικασιών που ακολουθεί το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Αφορμή της έρευνας ήταν το ερώτημα κατά πόσο είναι ορθή πρακτική να αποφασίζονται οι τύχες των λαών πίσω από τις κλειστές πόρτες του Eurogroup», αναφέρει η ίδια πηγή και κάνει λόγο για «πάμπολλες αναφορές σχετικά με την Ελλάδα» στην επίμαχη έκθεση, η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί στις αρχές του επόμενου έτους.

Παρότι είναι κατανοητό ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει πλήρης δημοσιότητα για τις συζητήσεις μεταξύ των υπουργών, καθώς συχνά άπτονται ευαίσθητων ζητημάτων που χρίζουν διακριτικής διαχείρισης, ωστόσο, το θέμα της διαφάνειας είναι μείζον, τονίζει.

Το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αποτελεί κορυφαίο όργανο λήψης αποφάσεων στην Ευρωζώνη και αυτό αποδείχθηκε με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο στη διάρκεια της κρίσης χρέους, με την Ελλάδα να πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις λόγω της σφοδρότητας αλλά και της διάρκειας της οικονομικής κρίσης που βίωσε, αφού ήταν η τελευταία που βγήκε από τα μνημόνια.

Κρίσιμες αποφάσεις για την οικονομική πολιτική της Ελλάδας εξακολουθούν να λαμβάνονται στο περίφημο Eurogroup, με πρόσφατο παράδειγμα την περικοπή συντάξεων. Ο λόγος είναι ότι η χώρα τελεί σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας έως το 2022 και υπόκειται σε τριμηνιαίους ελέγχους από τους Θεσμούς.

Η ιστορία γράφεται με τα… βιβλία

Χαρακτηριστικό της αδιαφάνειας του θεσμού αυτού είναι ότι το περιεχόμενο των κρίσιμων συνεδριάσεων του Eurogroup, στην περίπτωση της Ελλάδας, έχει γίνει γνωστό μέχρι σήμερα μόνο μέσα από τα βιβλία που εκδίδουν οι πρώην υπουργοί Οικονομικών.

Ενδεικτικά παραδείγματα είναι τα βιβλία που κυκλοφόρησαν οι Έλληνες ΥΠΟΙΚ σχετικά με τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις και συγκεκριμένα το «Game Over» του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και το «Ενήλικες στην Αίθουσα» του Γιάνη Βαρουφάκη. Πρόσφατα κυκλοφόρησε και το βιβλίο του πρώην επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ με τίτλο «Η κρίση του ευρώ - η Ιστορία εκ των έσω σε Ευρώπη, Ελλάδα & Κύπρο».

Όταν, όμως, την «ιστορία» τη γράφουν τα βιβλία εμπλεκόμενων προσώπων, είναι δεδομένο ότι οι απόψεις που διατυπώνονται και οι εικόνες που σκιαγραφούνται είναι υποκειμενικές και σε τίποτα δεν μπορούν να συγκριθούν με τα πρακτικά των συνεδριάσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider