Πολωνία: Δεν θα δεχτούμε πρόσφυγες μετά τις επιθέσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πολωνία: Δεν θα δεχτούμε πρόσφυγες μετά τις επιθέσεις

Την άρνησή της να δεχτεί στο εξής πρόσφυγες στο έδαφός της, στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης που έχει συμφωνήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, εξέφρασε η Πολωνία, μέσω ανακοίνωσης της πρωθυπουργού της χώρας Beata Szydlo, με αφορμή τις χθεσινές τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες.

«Μετά από αυτά που συνέβησαν χθες στις Βρυξέλλες δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να πούμε ότι συμφωνούμε να δεχτούμε οποιονδήποτε αριθμό προσφύγων» ανέφερε η Szydlo μιλώντας στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι Superstacja.

Η συντηρητική κυβέρνηση της Πολωνίας είχε δεχτεί να φιλοξενήσει περίπου 7.000 πρόσφυγες, τηρώντας τη δέσμευση που είχε αναλάβει η προηγούμενη, κεντρώα κυβέρνηση της Ewa Kopacz.

Ρωσία και Φιλανδρία κλείνουν την Αρκτική οδό

Την ίδια στιγμή Ελσίνκι και Μόσχα συμφώνησαν να κλείσουν την Αρκτική οδό για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Η Φινλανδία ανακοίνωσε σήμερα ότι υπέγραψε μια διμερή συμφωνία με τη Ρωσία που απαγορεύει τη διέλευση μεταναστών από τα σύνορα των δύο κρατών, μέσω της οποίας τα δύο μέρη επιδιώκουν να κλείσει η Αρκτική οδός με κατεύθυνση το Χώρο Σένγκεν.

Εφεξής, «μόνον οι υπήκοοι της Φινλανδίας, της Ρωσίας και της Λευκορωσίας (...) θα μπορούν να περνούν τα σύνορα μέσω των διελεύσεων Σάλα και Ράγια-Γιοοσέπι της βόρειας Φινλανδίας», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση της φινλανδικής κυβέρνησης.

«Ο σκοπός αυτών των περιορισμών είναι να αντιμετωπιστεί η οργανωμένη παράνομη μετανάστευση», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η συμφωνία, ισχύος έξι μηνών, η οποία ανακοινώθηκε την επομένη της συνάντησης των προέδρων Sauli Niinistoe και Vladimir Putin στη Μόσχα, θα τεθεί σε ισχύ αμέσως μόλις επιλυθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες για την τυπική επικύρωσή της στα δύο κράτη.

Πάνω από 1.700 αιτούντες άσυλο, στην πλειονότητά τους Αφγανοί και Σύροι, εισήλθαν στο χώρο Σένγκεν μέσω αυτών των δύο συνοριακών φυλακίων τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Η Φινλανδία, μια χώρα 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων, υποδέχθηκε 32.000 αιτούντες άσυλο την περασμένη χρονιά.

Στη φινλανδική Λαπωνία άρχισαν να φθάνουν στις αρχές της χρονιάς αιτούντες άσυλο στους οποίους δεν επιτρεπόταν πλέον να περάσουν τα σύνορα Ρωσίας-Νορβηγίας, βορειότερα.

Το 2015 περίπου 5.500 άνθρωποι ακολούθησαν την Αρκτική οδό με κατεύθυνση τη Νορβηγία. Η ροή προσφύγων και μεταναστών ανακόπηκε τον Δεκέμβριο, όταν το σκανδιναβικό βασίλειο απαγόρευσε την είσοδο στην επικράτειά του μεταναστών που ζούσαν νόμιμα στη Ρωσία ή διέρχονταν από αυτή τη χώρα, προχωρώντας στην επαναπροώθησή τους.

Η Νορβηγία, μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε από μη κυβερνητικές οργανώσεις και την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες διότι εγκατέλειπε στην τύχη τους στη ρωσική Αρκτική —υπό πολικές θερμοκρασίες— τους μετανάστες, ανάμεσά τους και ανθρώπους που είχαν δικαίωμα να τους χορηγηθεί άσυλο, σταμάτησε τέτοιου είδους απελάσεις στα τέλη του Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider