Ένα διαμέρισμα στο Τσέλσι, ταξίδια στις Άλπεις, ακριβά smartphone, τα κλειδιά μιας Aston Martin ανά χείρας, ένδυση και υπόδυση ιταλικής haute couture είναι μόνο μερικά από τα «διακριτικά» του James Bond, του αγαπημένου πράκτορα του φιλοθεάμωνος κοινού.

Περιπέτεια και χλιδή φαίνεται να αποτελούν τα συστατικά της επιτυχίας της νέας ταινίας που στόχο έχει να σπάσει το μέχρι πρότεινος ρεκόρ εισιτηρίων.  Με αφορμή λοιπόν, την πρεμιέρα της νέας ταινίας «Spectre», του θρυλικού κατασκόπου 007, στην οποία παρευρέθησαν αμέτρητες λαμπερές παρουσίες, το αμερικανικό δίκτυο CNBC, βάλθηκε να υπολογίσυπολογίσει το κόστος διαβίωσης του αγαπημένου πράκτορα.

Στην 24η ταινία του, ο Bond, οδηγεί μια DB10, η οποία δεν είναι διαθέσιμη προς πώληση στο ευρύ κοινό. Βέβαια η Aston Martin έχει κυκλοφορήσει την έκδοση DB9 GT, η οποία κοστίζει 253.000 δολάρια, ενώ πέντε νύχτες στις Άλπεις και άλλες τόσες στο Μεξικό αυξάνουν το λογαριασμό κατά περίπου 2.100 δολάρια.

«Ακριβό είναι και το ντύσιμο του κατάσκοπου που δημιούργησε ο Ian Fleming το 1953», συνεχίζει το CNBC. Ο Bond φορά ιταλικά κοστούμια και όταν επισκέπτεται τις Άλπεις τα ρούχα του φέρουν την υπογραφή του Tom Ford, με κόστος 3.820 δολάρια.

Σωστός πράκτορας χωρίς τα απαραίτητα αξεσουάρ δεν γίνεται. Στην ταινία «Spectre» ο Bond χρησιμοποιεί το smartphone Xperia Z5, του οποίου η λιανική τιμή κυμαίνεται περίπου στα 840 δολάρια, ενώ ακόμα και το ρολόι του, ένα Seamaster 300 της OMEGA αξίζει περίπου 6.000 δολάρια.

Στα μυθιστορήματα του Fleming, ο Bond ζει σε ένα διαμέρισμα στο Τσέλσι, την ακριβή περιοχή στο Δυτικό Λονδίνο. Αναζητώντας κανείς ένα μικρό διαμέρισμα στην ιστοσελίδα ακινήτων Foxtons, παρατηρεί ότι το μέσο κόστος υπολογίζεται περίπου στις 800.000 λίρες (1.223.000 δολάρια).

Κάνοντας τον λογαριασμό, η ζωή με όλη την πολυτέλεια που περιλαμβάνει, του Τζέιμς Μποντ αποτιμάται περίπου στα 1.500.000 δολάρια, αφήνοντας εκτός το κόστος των μαρτίνι... Αλλά πόσα μπορεί να κερδίζει ο πράκτορας 007, ως Βρετανός δημόσιος υπάλληλος, αναρωτιέται το CNBC.

«Πιστεύουμε ότι ο Μποντ περισσότερο προσεγγίζει σε μισθό τη βαθμίδα D7, δηλαδή τουλάχιστον στο μισθολογικό επίπεδο ενός συνταγματάρχη στο υπουργείο Άμυνας. Δεδομένου βέβαια πως η δουλειά του δεν υπάρχει στην πραγματικότητα, είναι αδύνατον να υπολογίσει κανείς».

Αυτό σημαίνει, όπως εξηγεί το CNBC, ότι ο μισθός του Bond ετησίως μπορεί να ανέρχεται στις 68.539 λίρες (104.800 δολάρια). Συνεπώς, καταλήγει το αμερικανικό δίκτυο, για να καλύπτει τον δαπανηρό τρόπο ζωής του, ή έχει μεγάλη προσωπική περιουσία, ή απλά είναι υπερχρεωμένος...