Πιο πίσω πάει η έναρξη χρήσης των εμβολίων της Johnson & Johnson στην Ευρώπη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πιο πίσω πάει η έναρξη χρήσης των εμβολίων της Johnson & Johnson στην Ευρώπη
Αυτό έρχεται ως απόρροια της απόφασης του FDA να σταματήσουν οι εμβολιασμοί με την Johnson & Johnson στις αμερικανικές πολιτείες.

Πιο πίσω αναμένεται να πάει η έναρξη των εμβολιασμών με το σκεύασμα της Johnson & Johnson στην Ευρώπη, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Σημειώνεται πως ενώ δεν υπάρχει μέχρι στιγμής απόφασης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) για τη χρήση του σκευάσματος, οι αρμόδιες αρχές της Ολλανδίας και Ισπανίας έχουν αναφέρει πως θα συνεχίσουν τη χρήση του εμβολίου της J&J μέχρι να υπάρξει διαφορετική σύσταση. «Προς το παρόν, τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των πιθανών κινδύνων» αναφέρει ο ολλανδικός οργανισμός φαρμάκων.

Αντίθετα, το Βέλγιο ανακοίνωσε ότι δε θα προχωρήσει σε χρήση του εμβολίου προς το παρόν, και τα εμβόλια θα διατηρηθούν μέχρι να υπάρξει απόφαση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Ωστόσο, η ανακοίνωση της εταιρείας να καθυστερήσει τις παραδόσεις του εμβολίου, έφεραν την αντίδραση της Κομισιόν, που την χαρακτήρισε «απολύτως αναπάντεχη».

Αυτό έρχεται ως απόρροια της απόφασης του FDA να σταματήσουν οι εμβολιασμοί με την Johnson & Johnson στις αμερικανικές πολιτείες.

Ο FDA είπε ότι η σύσταση είναι «μεγάλη προσοχή», προσθέτοντας ότι οι ανεπιθύμητες παρενέργειες που παρατηρήθηκαν σε μερικούς πολίτες των ΗΠΑ που εμβολιάστηκαν με το σκεύασμα, φαίνεται να είναι εξαιρετικά σπάνιες. Και οι έξι ήταν γυναίκες ηλικίας μεταξύ 18 και 48 ετών, και εμφάνισαν θρομβώσεις σε διάστημα μεταξύ 6-13 ημερών. Μία εξ αυτών κατέληξε λόγω θρομβοεμβολής, ενώ μία άλλη νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Σε συνέντευξη Τύπου, αξιωματούχος του FDA ανέφερε πως είναι προφανές ότι τα περιστατικά θρομβώσεων που έχει καταγραφεί στις ΗΠΑ με το εμβόλιο της J&J είναι παρόμοια με αυτά που έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Σημειώνεται ότι από την πλευρά της, η φαρμακευτική εταιρεία ανέφερε σε μια πρώτη ανακοίνωση πως «δεν έχει καταγραφεί σχέση μεταξύ των σπάνιων περιστατικών θρομβώσεων και του εμβολίου κατά του κορονοϊού». Σε μεταγενέστερη δήλωση ανέφερε πως «συνεργαζόμαστε στενά με τους ιατρικούς εμπειρογνώμονες και τις υγειονομικές αρχές και υποστηρίζουμε ένθερμα την ανοιχτή επικοινωνία και την κοινοποίηση αυτών των πληροφοριών στους επαγγελματίες υγείας και στο κοινό».

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο συντονιστής του Λευκού Οίκου για τους εμβολιασμούς, Τζεφ Ζίεντς, ανέφερε σε δηλώσεις του πως αναστολή άδειας εμβολιασμών με το μονοδοσικό σκεύασμα της Johnson & Johnson δεν θα έχει σημαντική επίπτωση στο συνολικό πρόγραμμα εμβολιασμών κατά της νόσου στη χώρα, καθώς τα εμβόλια της J&J ανέρχονται στο 5% των εμβολιασμών που έχουν προγραμματιστεί στις ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης:

Καθησυχάζει η Moderna

Εξάλλου, σημειώνεται ότι μετά από τις εξελίξεις που υπάρχουν με τα εμβόλια της Johnson & Johnson και της AstraZeneca τις τελευταίες ημέρες, η Moderna εξέδωσε ανακοίνωσε στην οποία αναφέρει πως τα σκευάσματα της κατά του κορονοϊού δεν συσχετίζονται με περιστατικά θρομβώσεων.

«Μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση του συνόλου των διαθέσιμων δεδομένων ασφάλειας για το mRNA-1273 μετά από περισσότερες από 64,5 εκατομμύρια δόσεις που χορηγήθηκαν παγκοσμίως δεν υποδηλώνει συσχέτιση με εγκεφαλική φλεβική θρόμβωση (CVST) ή θρομβωτικά επεισόδια», ανέφερε η Moderna, αναφερόμενη στο εμβόλιό της.

Οι αναλύσεις ασφαλείας της Moderna πραγματοποιήθηκαν με χρήση δεδομένων έως τις 22 Μαρτίου 2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider