Στην κόψη του ξυραφιού οι διαπραγματεύσεις για το Brexit – Πόσο εφικτός είναι ένας συμβιβασμός

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην κόψη του ξυραφιού οι διαπραγματεύσεις για το Brexit – Πόσο εφικτός είναι ένας συμβιβασμός
Λονδίνο και Βρυξέλλες πρέπει να καταλήξουν σε εμπορική συμφωνία μέχρι τον Οκτώβριο, προκειμένου στα τέλη του 2020 να ανοίξει ο δρόμος για μια «ήπια» αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τι βλέπουν οι αναλυτές.

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, προκειμένου Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση να καταλήξουν σε μια εμπορική συμφωνία που θα συμφέρει όλες τις πλευρές.

Λονδίνο και Βρυξέλλες πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι τον Οκτώβριο, προκειμένου στα τέλη του 2020 να ανοίξει ο δρόμος για μια «ήπια» αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στα τέλη, άλλωστε, του έτους λήγει η μεταβατική περίοδος.

Ο νέος γύρος διαβουλεύσεων που ξεκινά αυτή την εβδομάδα είναι ο τελευταίος πριν την έλευση του Οκτωβρίου, ενώ έρχεται μετά από «στασιμότητα» πολλών μηνών.

«Το ερώτημα είναι ένα: Θα καταλήξουν ή όχι σε εμπορική συμφωνία;», διερωτάται ο Kallum Pickering, οικονομολόγος της Berenberg. «Για να αποφευχθούν τα χειρότερα, απαιτείται πολιτική παρέμβαση. Απαιτείται κάποιου είδους συμβιβασμός ώστε να προχωρήσει η κατάσταση», προσθέτει.

«Είναι τόσα πολλά αυτά που διακυβεύονται για τη Βρετανία»

«Η μάχη για το Brexit πλησιάζει σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Αυτό καθιστά όλο και πιο πιθανό το ενδεχόμενο ενός συμβιβασμού, έστω και την ύστατη στιγμή», προβλέπει από την πλευρά του ο οικονομολόγος της Charles Schwab, Jeffrey Kleintop. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτός ο τελευταίος γύρος διαβουλεύσεων είναι ο πιο σημαντικός, καθώς αναμένεται να καθορίσει πόσο πέτυχε να κερδίσει τους στόχους της η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον.

Κατά τον Kleintop, είναι τόσα πολλά αυτά που διακυβεύονται για τη Βρετανία, που δεν γίνεται να μην υπάρξει συμβιβασμός. Το εναλλακτικό σενάριο θα είναι πολύ κακό… Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι από τις αρχές του 2020, ο βρετανικός χρηματιστηριακός δείκτης FTSE 100 μετρά απώλειες 23% - ήτοι τις χειρότερες επιδόσεις πανευρωπαϊκά. Πτώση 4% μετρά και η στερλίνα έναντι του δολαρίου, καθώς το βρετανικό νόμισμα δέχεται ισχυρότατες πιέσεις, όσο οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται «στον αέρα».

Σύμφωνα, ωστόσο, με τον Kleintop, ένας συμβιβασμός ύστατης στιγμής μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, θα οδηγήσει σε ράλι τις βρετανικές μετοχές – πιθανότητα και το σύνολο των ευρωπαϊκών μετοχών – και σε ανοδική πορεία τη βρετανική στερλίνα.

Φόβοι για βουτιά της στερλίνας

«Εάν έχουμε μια κακή έκβαση των διαπραγματεύσεων για το Brexit και βίαιο sell-off στις αγορές, η πτώση της στερλίνας στα χαμηλά του περασμένου Μαρτίου είναι πολύ πιθανή», σχολιάζει, σε έναν πιο απαισιόδοξο τόνο, ο Mike Riddell της Allianz Global Investors.

Την ίδια στιγμή, οι αναλυτές των Goldman Sachs, JP Morgan Chase και Morgan Stanley εκτιμούν πως μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου θα υπάρξει τελικά μια εμπορική συμφωνία. «Αξίζει να επισημάνουμε πως όσες προβλέψεις έχει διατυπώσει η Bank of England για την πορεία της βρετανικής οικονομίας, βασίζονται όλες στην παραδοχή πως θα υπάρξει εμπορική συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών», υπενθυμίζουν οι αναλυτές της HSBC.

Διαβάστε επίσης:

Φωτογραφία: Getty Image / Ideal Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider