Ευρώπη και ΗΠΑ χαιρετίζουν την «ιστορική» συμφωνία ΗΑΕ και Ισραήλ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρώπη και ΗΠΑ χαιρετίζουν την «ιστορική» συμφωνία ΗΑΕ και Ισραήλ
Το Ισραήλ συναίνεσε να αναστείλει την επέκταση της κυριαρχίας του σε περιοχές της Δυτικής Όχθης τις οποίες συζητούσε να προσαρτήσει.

Να εξομαλύνουν πλήρως τις διπλωματικές τους σχέσεις συμφώνησαν το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με τη διαμεσολάβηση του Ντόναλντ Τραμπ, με τις τρεις χώρες να χαρακτηρίζουν τη συμφωνία «ιστορική».

Με τη συμβολή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατέληξαν χθες, Πέμπτη (13/8), σε μια ιστορική ειρηνευτική συμφωνία σύμφωνα με την οποία, το Ισραήλ συναίνεσε να αναστείλει την επέκταση της κυριαρχίας του σε περιοχές της Δυτικής Όχθης τις οποίες συζητούσε να προσαρτήσει, ανέφεραν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου στο πρακτορείο Reuters.

Η συμφωνία επισφραγίστηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Αμερικανός πρόεδρος με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρίγκιπα διάδοχο του Άμπου Ντάμπι, Σεΐχ Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ.

«ΤΕΡΑΣΤΙΑ πρόοδος σήμερα! Ιστορική Ειρηνευτική Συμφωνία μεταξύ δύο ΜΕΓΑΛΩΝ φίλων, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

Οι αξιωματούχοι περιέγραψαν τις «Συμφωνίες του Αβραάμ», όπως αποκαλείται η ειρηνευτική συμφωνία, ως την πρώτη του είδους αφότου το Ισραήλ υπέγραψε μια αντίστοιχη με την Ιορδανία, το 1994. Προσφέρει επίσης στον Τραμπ μια επιτυχία στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, ενόψει των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.

Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι τρεις χώρες τονίζεται ότι οι ηγέτες τους συμφώνησαν «στην πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων».

Αντιπροσωπείες του Ισραήλ και των ΗΑΕ θα συναντηθούν τις επόμενες εβδομάδες για να υπογράψουν διμερείς συμφωνίες στους τομείς των επενδύσεων, του τουρισμού, της ασφάλειας, των τηλεπικοινωνιών, των απευθείας πτήσεων και άλλων. Σύντομα αναμένεται να ανταλλάξουν πρεσβευτές.

«Το Ισραήλ, στο προσεχές μέλλον, θα επικεντρωθεί στη σφυρηλάτηση αυτής της σχέσης και των πλεονεκτημάτων που μπορεί να προέλθουν από αυτή τη νέα σχέση με αυτή τη χώρα και επίσης (πιστεύουμε) ότι σπάει τον πάγο ώστε να υπάρξουν περισσότερες εξομαλύνσεις (διπλωματικών σχέσεων) και ειρηνευτικές συμφωνίες με άλλους περιφερειακούς παράγοντες», είπε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Ο πρίγκιπας διάδοχος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Σεΐχ Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ επιβεβαίωσε, μέσω του Twitter, ότι η ειρηνευτική συμφωνία που επιτεύχθηκε με το Ισραήλ θα σταματήσει την περαιτέρω προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών.

Την υπογραφή της συμφωνίας την οποία χαρακτήρισε «ιστορική τομή» για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε επισήμως και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Σήμερα, ξεκινά μια νέα εποχή στις σχέσεις του Ισραήλ με τον αραβικό κόσμο», ανέφερε στο διάγγελμά του.

«Είχα μια τριμερή συζήτηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ (Ντόναλντ) Τραμπ και τον σεΐχη Μπιν Ζαγιέντ (σ.σ. τον πρίγκιπα διάδοχο των ΗΑΕ) και καταλήξαμε σε μια πλήρη ειρηνευτική συμφωνία, με ανταλλαγή πρεσβευτών και εμπορικές συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένων απευθείας πτήσεων μεταξύ Άμπου Ντάμπι και Τελ Αβίβ», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

«Τα Εμιράτα θα επενδύσουν σημαντικά ποσά στο Ισραήλ (…) Πρόκειται για ένα άνοιγμα προς την ειρήνη στην περιοχή», πρόσθεσε, χαιρετίζοντας αυτήν την τρίτη ειρηνευτική συμφωνία της χώρας του με αραβικό κράτος, μετά την Αίγυπτο και την Ιορδανία.

ΗΠΑ: Μετά τα ΗΑΕ, "πιθανόν" και άλλες αραβικές χώρες να συνάψουν ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ εντός των επόμενων μηνών.

Ενάμιση χρόνο κράτησαν οι συνομιλίες προκειμένου να επιτευχθεί, την περασμένη εβδομάδα, μια κατ’ αρχήν συμφωνία για την κανονικοποίηση των σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Ισραήλ, αποκάλυψε απόψε ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Τζάρεντ Κούσνερ. Οι τελικές λεπτομέρειες επιλύθηκαν την Τετάρτη.

Μετά την εξέλιξη αυτή, ο Κούσνερ εκτίμησε ότι υπάρχουν «ισχυρές πιθανότητες» να προχωρήσουν και άλλες αραβικές χώρες σε συμφωνία με το Ισραήλ εντός των επόμενων μηνών. Έδωσε την απάντηση αυτή όταν τον ρώτησαν οι δημοσιογράφοι αν υπάρχει πιθανότητα να οριστικοποιηθεί κάποια άλλη, παρόμοια συμφωνία, πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις της Παλαιστινιακής Αρχής, που χαρακτήρισε «προδοσία» τη συμφωνία, είπε ότι ήταν «σχετικά αναμενόμενες».

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν, άφησε και αυτός να εννοηθεί ότι και άλλες αραβικές χώρες ενδέχεται να ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΑΕ. Είπε επίσης ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου κι ο πρίγκιπας διάδοχος του Άμπου Ντάμπι, Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ ή κάποιος άλλος αξιωματούχος των ΗΑΕ, θα προσκληθούν στον Λευκό Οίκο για την επίσημη τελετή της υπογραφής της συμφωνίας.

Το Παρίσι χαιρετίζει την απόφαση να «ανασταλεί η προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών»

Η Γαλλία χαιρέτισε τη συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την «απόφαση που ελήφθη στο πλαίσιο αυτό» από το εβραϊκό κράτος να «αναστείλει την προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών».

«Η απόφαση, που ελήφθη στο πλαίσιο αυτό από τις ισραηλινές αρχές, να ανασταλεί η προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών είναι ένα θετικό βήμα, που πρέπει να γίνει ένα οριστικό μέτρο», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

«Το νέο πνεύμα που μαρτυρούν οι ανακοινώσεις αυτές αναμένεται στο εξής να επιτρέψει την επανάληψη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους για τη δημιουργία δύο κρατών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και συμφωνημένων παραμέτρων, που είναι η μοναδική επιλογή η οποία θα επιτρέψει μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην περιοχή», πρόσθεσε.

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Συγχαίρουμε το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την ιστορική συμφωνία ομαλοποίησης των μεταξύ τους σχέσεων

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών συγχαίρει ολόθερμα τις κυβερνήσεις του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την ιστορική συμφωνία ομαλοποίησης των μεταξύ τους σχέσεων.

Εκφράζει επίσης την ευχή «το μεγάλο αυτό βήμα να αποτελέσει παράλληλα θεμέλιο λίθο για την εδραίωση του διαλόγου και της αλληλοκατανόησης μεταξύ των λαών στη Μέση Ανατολή».

Νωρίτερα, ο Νίκος Δένδιας συνεχάρη για την ιστορική αυτή συμφωνία, τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σεΐχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, και τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι, με τον οποίο συναντήθηκαν σήμερα το πρωί στο Ισραήλ.

Η Παλαιστίνη κατήγγειλε τη συμφωνία

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς κατήγγειλε τη συμφωνία σε μια ανακοίνωση που διάβασε ο εκπρόσωπός του.

«Η παλαιστινιακή ηγεσία απορρίπτει και καταγγέλλει την τριμερή, αιφνίδια ανακοίνωση από τα ΗΑΕ, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ», ανέφερε ο Νάμπιλ Αμπού Ρουντέινα, ένας από τους κυριότερους συμβούλους του Αμπάς.

Διαβάζοντας την ανακοίνωση έξω από το γραφείο του Αμπάς στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ο Ρουντέινα πρόσθεσε ότι η συμφωνία αυτή συνιστά «προδοσία της Ιερουσαλήμ, του Αλ Άκσα και του παλαιστινιακού σκοπού».

Οι Παλαιστίνιοι ζήτησαν επίσης να συγκληθεί κατεπειγόντως ο Αραβικός Σύνδεσμος για να συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις.

Η ομαλοποίηση των σχέσεων του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα «δεν εξυπηρετεί τον παλαιστινιακό σκοπό» και συνιστά «λευκή επιταγή» για τη συνέχιση της «κατοχής» της Παλαιστίνης, υποστηρίζει η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

«Η συμφωνία αυτή είναι απορριπτέα και καταδικαστέα. Δεν εξυπηρετεί τον παλαιστινιακό σκοπό αλλά θεωρείται συνέχιση της άρνησης των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χαζέμ Κάσεμ, ο εκπρόσωπος της Χαμάς η οποία έχει εμπλακεί σε τρεις πολέμους με το Ισραήλ στο παρελθόν.

«Η Χαμάς εκτιμά ότι πρέπει να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε τον (παλαιστινιακό) λαό και όχι να συνάπτουμε σχέσεις με τον κατακτητή», όπως αποκαλούν πολλοί Παλαιστίνιοι το Ισραήλ, πρόσθεσε ο αξιωματούχος αυτός.

Υπέρ της συμφωνίας ΟΗΕ, Αίγυπτος και Μπάιντεν

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες χαιρετίζει «οποιαδήποτε πρωτοβουλία που μπορεί να προωθήσει την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής», είπε σήμερα ένας εκπρόσωπος τύπου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αφού το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν μια συμφωνία για τις διμερείς σχέσεις τους.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι χαιρέτισε σήμερα τη συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Ισραήλ για την κανονικοποίηση των σχέσεών τους, η οποία περιλαμβάνει και την αναστολή της περαιτέρω προσάρτησης παλαιστινιακών εδαφών.

«Παρακολούθησα με ενδιαφέρον και εκτίμηση την κοινή ανακοίνωση των ΗΠΑ, των ΗΑΕ και του Ισραήλ για το σταμάτημα της ισραηλινής προσάρτησης παλαιστινιακών εδαφών και την ανάληψη δράσης για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Εκτιμώ τις προσπάθειες εκείνων που ανέλαβαν να φέρουν σε πέρας τη συμφωνία για την επίτευξη ευημερίας και σταθερότητας στην περιοχή μας», πρόσθεσε.

Ο Τζο Μπάιντεν, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ, χαιρέτισε τη συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, θεωρώντας ότι πρόκειται για ένα ιστορικό βήμα προς μια πιο σταθερή Μέση Ανατολή. Ταυτόχρονα ωστόσο προειδοποίησε ότι δεν θα στηρίξει την προσάρτηση των εβραϊκών οικισμών από το Ισραήλ, εφόσον κερδίσει στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

«Η προσφορά των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν δημοσίως το κράτος του Ισραήλ είναι μια καλοδεχούμενη, θαρραλέα και πολύ απαραίτητη πράξη πολιτικής δεινότητας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρώην αντιπρόεδρος. «Η προσάρτηση (σ.σ. εδαφών της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ) θα αποτελούσε πλήγμα στον σκοπό της ειρήνης, για αυτό αντιτίθεμαι τώρα και θα αντιτασσόμουν ως πρόεδρος», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider