Έκλεισαν οι κάλπες στη Βόρεια Μακεδονία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έκλεισαν οι κάλπες στη Βόρεια Μακεδονία
Η ψηφοφορία εξελίχθηκε ομαλά και χωρίς προβλήματα.

Έκλεισαν στις 21:00 τοπική ώρα (22:00 ώρα Ελλάδας) οι κάλπες που στήθηκαν σήμερα για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία.

Το ποσοστό συμμετοχής, δύο ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες διαμορφωνόταν στο 45,77% και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το τελικό ποσοστό συμμετοχής θα είναι αρκετά χαμηλότερο σε σχέση με εκείνο των προηγούμενων βουλευτικών εκλογών που είχαν διεξαχθεί τον Δεκέμβριο του 2016 και είχε ανέλθει στο 67%, Ωστόσο και αυτό το ποσοστό των σημερινών εκλογών θα μπορούσε να θεωρηθεί «ικανοποιητικό», καθώς μέρος των ψηφοφόρων προτίμησε να μην προσέλθει στις κάλπες, λόγω φόβου από την εξάπλωση του κορονοϊού που καταγράφεται στη χώρα όλον τον τελευταίο ενάμιση μήνα. Μόλις τις περασμένες 24 ώρες καταγράφηκαν 198 νέα κρούσματα του κορονοϊού, ενώ τέσσερις άνθρωποι που είχαν προσβληθεί κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου.

Οι ψηφοφόροι προσήλθαν στα εκλογικά κέντρα με προστατευτική μάσκα και απολύμαιναν τα χέρια τους κατά την είσοδο και έξοδό τους από αυτά.

Οι εκλογές αυτές, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 15 κόμματα και συνασπισμοί διεξήχθησαν για την ανάδειξη νέας Βουλής, η οποία αριθμεί 120 βουλευτές.

Όλες οι δημοσκοπήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα έδειχναν τα δύο μεγάλα κόμματα, το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του πρώην πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ και το δεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι να είναι σχεδόν ισοδύναμα.

Πάντως, όποιο και από τα δύο αυτά κόμματα επικρατήσει στις σημερινές εκλογές δεν πρόκειται να έχει αυτοδυναμία στη Βουλή και θα χρειαστεί να συμμαχήσει με ένα ή περισσότερα αλβανικά κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης. 'Αλλωστε σε όλες τις κυβερνήσεις της χώρας συμμετέχει πάντοτε κάποιο αλβανικό κόμμα, μεταξύ άλλων και για τη διατήρηση των εύθραυστων διεθνοτικών ισορροπιών στην Βόρεια Μακεδονία, όπου οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού της χώρας.

Μεταξύ των αλβανικών κομμάτων αναμένεται να επικρατήσει με μικρή διαφορά το συγκυβερνών DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο συμμετέχει σε όλες τις κυβερνήσεις συνασπισμού στη χώρα τα τελευταία 18 χρόνια, με εξαίρεση την περίοδο 2006-2008, ενώ δεύτερη αναμένεται να έρθει η αντιπολιτευόμενη «Συμμαχία για τους Αλβανούς» του Ζιγιαντίν Σέλα.

Υπενθυμίζεται ότι οι εκλογές αυτές αρχικά είχαν οριστεί για τις 12 Απριλίου, όμως αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται λίγο πριν ή μετά τα μεσάνυχτα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.